Cathrin Rustøen vil trekke seg

- Mest sannsynlig kommer jeg til å trekke meg ut av politisk virksomhet rimelig raskt, sier Cathrin Rustøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På lørdag sto hun fram og fortalte at hun var blitt voldtatt av en sentral tillitsvalgt i partiet.

Selv om hun går ut av partipolitisk virksomhet, kommer hun fortsatt til å i Frp i den forstand at hun støtter partiet, forteller Rustøen til NTB.

Det var en anonym drapstrussel torsdag kveld som utløste at hun sto fram på fylkesårsmøtet til Fremskrittspartiet i Hordaland.

- Det var drapstrusselen som fikk begeret til å flyte over, svarer Rustøen på spørsmål om hvorfor hun ikke har gått ut med saken tidligere.

Voldtekten skal ha skjedd i januar fjor på landsmøtet til FpU i Langesund. Hun vil ikke svare direkte på hvorfor hun trekker seg ut av Frp nå og ikke har gjort det tidligere, men avviser ikke at det henger sammen med hvordan partiledelsen har reagert.

Rykter i omløp

Ryktene om voldtekten skal ha vært i omløp i pressen i hvert fall siden midten av november da Rustøen ble oppringt av Dagbladet. FrpU'eren fra Hordaland bekrefter at hun tok opp voldtektssaken med nestleder i Frp, Siv Jensen, i oktober. Hun har også drøftet den med Vidar Kleppe og med den avgåtte fylkeslederen i Frp i Hordaland, Sigrun Sangolt Natås.

Fylkeslederen, som regnes for å være i opposisjon til Carl I. Hagen, ble utrensket sammen med flere andre «oppviglere» på fylkesårsmøtet lørdag.

- Sangolt Natås har gitt meg fantastisk støtte hele veien, sier Rustøen. Men selv om hun har fått støtte og råd fra ledelsen i Frp, så sier Rustøen altså at hun ikke føler hun er blitt hørt. Og det er følelsen av ikke å ha blitt hørt som først og fremst lå bak da hun lørdag sto fram på fylkesårsmøtet i Hordaland Frp, forklarer hun.

- Jeg sto fram fordi jeg ønsket å bli hørt og fordi jeg snakket for flere enn meg selv, sier hun.

Rustøen sier at hun har hørt om ni tilfeller av voldtekt på FpU-samlinger gjennom årene. - Det er jo ikke akkurat vanlig med voldtekter på slike partisamlinger, men det ville forundre meg om det ikke også skjer i andre partier, sier hun.

Skuffet over Hagen

Fra flere hold, blant annet fra partileder Carl I. Hagen og fra Oscar Ihlebæk, som er advokat for den andre nestlederen i Frp, Terje Søviknes, er det blitt sagt at Rustøens utspill er et ledd i et spill og i maktkampen i partiet. Søviknes er en av dem som føler seg rammet av ryktene i denne saken, og Hagen har sagt at han lurer på om noen er blitt plantet i partiet for å ødelegge det innenfra.

- Jeg har vært trofast medlem av Frp i fem år og synes det er skuffende at Hagen mener at jeg er del i et politisk spill. Jeg klarer ikke helt å se hvordan noe som er skjedd meg, skal kunne bli brukt i en maktkamp, sier Rustøen.

Påstand mot påstand

På spørsmål om hvorfor hun ikke har anmeldt voldtektssaken til politiet, svarer hun at det ville bli påstand mot påstand. Rustøen regner derfor med at saken ville bli henlagt i tilfelle hun anmeldte den.

- Dette er en sak jeg vil legge bak meg, ikke i den forstand at jeg vil glemme den, men for å komme meg videre. Om politiet ønsker å etterforske saken, er det greit nok for meg, sier hun.

Tiden etter at hun sto fram på fylkesårsmøtet betegner hun som et helvete med all presse- og mediekjøret.

- Men jeg har fått enormt mange telefoner og meldinger fra partikolleger, slekt og venner. Og jeg har fått blomster. De fleste meldingene har vært positive, og det gjør godt, sier Rustøen til NTB.

(NTB)

TREKKER SEG: Cathrin Rustøen sier hun trolig vil trekke seg fra politikken.