Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cathrine tar imot flyktningene

Tusenvis av afghanske flyktninger står sperret på grensa til Pakistan. Nå får de svakeste slippe gjennom til leiren hvor sykepleier Cathrine Ulleberg tar seg av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er svært glad for at jeg får være her, sier oslokvinnen Cathrine Ulleberg (32).

Hun er sykepleier i Leger Uten Grenser som driver en flyktningeleir to kilometer fra Chaman-grensa mellom Pakistan og sørlige Afghanistan. Tusenvis av afghanere står innesperret i ingenmannsland ved grensa som de ikke får passere. Søndag åpnet grensevaktene ild mot flere hundre desperate flyktninger som prøvde å tvinge seg forbi. En mann ble skutt og drept og en 13 år gammel gutt ble såret.

I går lot Pakistan de første hundre flyktningene bli fraktet til FN-leiren ved grensa.

- Vi skal ta oss av de mest sårbare - kvinner, barn, syke og eldre, forteller Ulleberg til Dagbladet.no.

Meningsfullt arbeid

Hun kom til Pakistan for tre uker siden, og søndag ankom hun Quetta som ligger tre timers kjøretur unna grensa. Hver dag kjører Leder Uten Grenser-folkene tre timer til og tre timer tilbake fra leiren hvor det nå er samlet 270 flyktninger. Afghanerne får legebehandling, vaksiner, mat og en seng å sove i.

- Til nå har jeg ikke sett alvorlige sykdommer eller krigsskader. Det går mest i infeksjoner og diareer. Dette er slitne mennesker som har reist langt, og det føles svært meningsfullt å kunne hjelpe dem, forteller den erfarne sykepleieren.

Hun har tidligere arbeidet i Somalia, Sudan og Vietnam og stilte umiddelbart da hun fikk muligheten til å hjelpe i Pakistan. Aller helst ville hun vært inne i det krigsherjede landet, og hun er klar til å dra straks det blir tillatt.

- Jeg skal være her iallfall til jul - kanskje lenger. Jeg blir så lenge det er behov for meg.

Beryktet Taliban-område

Flyktningene som tas imot av oslokvinnen, kommer fra et av de mest krigsrammede områdene i hele Afghanistan. Siden bombeangrepene startet 7. oktober, har de amerikanske bombene bortimot daglig rammet mål i det viktige talibanområdet rundt byen Kandahar. Den ligger noen timer forbi grensebyen Chaman hvor Ulleberg oppholder seg.

Nesten alle de 500 000 innbyggerne i Kandahar har lagt på flukt. Det skal være treningsleire, tunnelsystemer og utallige skjulesteder for Taliban i området, og talibanlederen mulla Omar skal også skjule seg der. Alt dette gjør at regionen har tiltrukket seg en stor andel av de rundt 3000 bombene amerikanerne har sluppet til nå.

Bombeofre til Chaman

Taliban melder at over 1000 sivile er drept, selv om USA insisterer på at de gjør alt for å unngå sivile tap. I dag omkom ti og flere ble såret da en bombe slo ned ved en overfylt busstasjon i Kandahar, melder Taliban.

De ti drepte var fanget inne i en buss som tok fyr. Pakistans største ambulanse-selskap bekrefter at de hentet seks overlevende etter bombinga. De ble brakt til behandling i Chaman - ikke langt fra der Cathrine Ulleberg er på vakt.

Til nå har hun bare sett krigen på tv-bildene, men regner med at flyktningene etter hvert vil åpne seg og fortelle hva de flykter fra.

- Det er ikke så lett å snakke om slike ting i starten, sier Ulleberg som bare har godord å komme med om afghanerne.

- Jeg merker godt at dette er folk som har lidd mye og som er blitt vante med lidelsene, men de er sympatiske og imøtekommende. De er herlige mennesker.

  • Seint i kveld ble det meldt om nye eksplosjoner i og rundt Kabul. Amerikanerne angriper igjen. Og dermed kommer det enda flere flyktninger til Cathrine Ulleberg & co.
VENTER PÅ GRENSA: Offisielt er Chaman-grensa lukket, men flere tusen har kommet gjennom. FN anslår at over 50 000 afghanere har flyktet til Pakistan siden terrorangrepene. Hundretusener kan være på vei.
LEGEHJELP: Ved Chaman får afghanske bombeofre legehjelp. Seks personer ble i dag fraktet dit med ambulanse etter et bombeangrep mot en busstasjon.
HJELPER TRENGENDE. Tidligere har Cathrine Ulleberg arbeidet i Somalia, Sudan og Vietnam. Bildet er tatt i 1998.
SKUDDILD: Det brøt ut panikk da grensevaktene søndag åpnet ild mot de rundt 15 000 flyktningene som oppholdt seg på Chaman-grensa.
ENDELIG I PAKISTAN: Kvinnen holder sitt gråtende barn inne i FN-leiren som ble åpnet i går.
Hele Norges coronakart