Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cathrine valgte jobben for framtida

Sykepleier Cathrine Falkår (29) har funnet drømmejobben. Hun har et spennende arbeid på Ullevål sykehus. Hun har mange faglige utviklingsmuligheter, ansvar og utfordringer. Og ikke minst hun har en sikker jobb. Sykepleieryrket er ifølge Arbeidsdirektoratet det sikreste framtidsyrket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Som sykepleier er du garantert jobb hvor som helst i landet. Da jeg var ferdigutdannet i 1991, fikk jeg tre svar på søknaden. En venninnne av meg som nettopp flyttet til Bodø, fikk fire tilbud og jobb på dagen, sier Cathrine.

Hun kan også velge å gå ned i arbeidstid. Så stor er etterspørselen etter sykepleiere at arbeidsgiverne strekker seg langt for å få tak i dem.

Cathrines erfaring stemmer med analysen til Arbeidsdirektoratet: Det vil i årene framover være økende behov for folk med helsefaglig utdanning, først og fremst leger og sykepleiere.

Ikke hjelpepleier

Til tross for stort behov for helsepersonell i framtida vil jobbutsiktene for hjelpepleierne, ifølge utredningsleder Thorbjørn Åretun i Arbeidsdirektoratet, ikke være så gode.

De seinere årene ble det utdannet så mange hjelpepleiere at helsevesenet har problemer med å ta imot alle.

Konjunkturer

- Jeg vil understreke at vi ikke kan gi bastante råd om hvilke yrker unge i dag bør satse på, sier Åretun.

Tidene skifter fort, og mange jobber er svært konjunkturavhengige.

- Våre prognoser er basert på den økonomiske kursen i Norge, som ligger i det såkalte solidaritetsalternativet. Det beste rådet til unge er at de sikrer seg mest mulig utdanning og minst én utdanning som tilsvarer fagbrev, sier Åretun.

Bli ingeniør

Han ser også lyse framtidsutsikter for ingeniører og sivilingeniører, ikke minst innenfor bygg og anlegg.

- Fram mot år 2000 ser vi for oss relativ stor økning i aktiviteten i bygg og anlegg. Derfor antar vi at det er stor etterspørsel etter denne typen sivilingeniører. Derimot vil etterspørselen etter ingeniører som er spesialisert på oljesektoren avta i takt med at oljeaktiviteten reduseres, sier Torbjørn Åretun i Arbeidsdirektoratet.