Cathy Woods har sonet over 30 år i fengsel for drap. Nå kan hun bli frikjent

Nye DNA-bevis knytter en annen innsatt til drapet - og fem andre uløste drapssaker.

LØSLATT:  Cathy Woods får saken sin prøvd på nytt i juli 2915. Foto: AP Photo/The Reno Gazette-Journal, Andy Barron
LØSLATT: Cathy Woods får saken sin prøvd på nytt i juli 2915. Foto: AP Photo/The Reno Gazette-Journal, Andy BarronVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cathy Woods, som har tilbrakt mer enn 30 år i fengsel for drapet på en student, får nå saken sin prøvd på nytt. Årsaken er DNA-bevis som knytter en annen person til drapet.  

Woods ble dømt for drapet på en 19 år gamle Michell Mitchell, som ble funnet drept i en garasje i Nevada 24. februar i 1976.

DNA fra en sigarettstump som ble funnet på åstedet viser seg å tilhøre en annen innsatt, Rodney Halbower, melder nyhetsbyrået AP. Han er dømt for flere tilfeller av voldtekt og knivstikking.

Knyttes til andre drap Samme DNA ble funnet på åstedet hvor en ung kvinne ble funnet drept i San Mateo i 1976, melder USA Today. Dette er en av fem uløste drapssaker som gikk under navnet «Gypsi Hill-drapene», hvor fem unge kvinner ble drept i San Mateo-området i en periode på fire måneder i 1976.

FBI opplyste mandag at Halbower er i politiets søkelys for drapet på disse fem kvinnene. De er også overbevist om at det er samme gjerningsperson som står bak både drapet på Michelle Mitchell og de fem unge kvinnene.

Woods var innlagt på en psykiatrisk institusjon da hun innrømmet å ha drept Mitchell, og hun ble dømt for drapet i 1980. Woods vant ankesaken, men ble dømt på nytt i 1985. Ifølge Woods' advokat,  Maizie Pusich, kan hun ikke huske å ha tilstått.  

- Jeg har blitt fortalt at hun tilsto fordi hun ønsket å få sitt eget private rom. Hun fikk vite at hun ikke var regnet som en farlig nok pasient til å kunne kvalifisere til dette, og kort tid etter hevdet hun å ha drept en kvinne i Reno, sier Pusich.

Løslatt Woods er nå løslatt og saken vil bli ført for retten 13. juli i 2015.

- Vi er glade for at Cathy får dra hjem og at for vi får muligheten til å bevise for verden at hun er uskyldig. Det er en forferdelig trist situasjon, men heldigvis går den i dag i riktig retning, sier Pusich.

Halbower kan ikke bli prøveløslatt før i 2026. Han ble først dømt for å et seksuelt overgrep mot en kvinne i Reno i 1975, noen måneder før Mitchell ble drept bare få kvartaler unna.

Han fikk senere to livstidsdommer for voldtekt og andre lovbrudd. I 1986 klarte han å rømme fra fengselet sammen med en annen fange. Halbower stjal en bil i Sacramento og kjørte til Oregon, hvor han knivstakk en kvinne på en parkeringsplass. Han ble pågrepet og dømt for knivstikkingen.