CBS viser videodagbok om fangemishandling

Den amerikanske TV-kanalen CBS vil onsdag vise en videodagbok som ytterligere dokumenterer amerikanske soldaters forakt for irakiske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad har allerede skapt store problemer for president George W. Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld. Det var CBS-programmet 60 Minutes som for to uker siden for første gang viste bilder av irakiske fanger som blir mishandlet, og i et nytt program vil videodagboken til en kvinnelig soldat bli vist.

Filmen inneholder opptak både fra Abu Ghraib-fengselet og fra et annet fengsel som er drevet av amerikanske styrker, nemlig Camp Bucca i det sørlige Irak. Selve mishandlingen er ikke filmet, men soldatens kommentarer viser tydelig at hun hadde lite til overs for leiren og fangene.

- Skjøt to fanger

- Jeg hater å være her. Jeg vil dra hjem. Jeg vil være sivilist igjen. I dag skjøt vi to fanger. En ble skutt i brystet for å ha svingt en kølle mot matpersonalet. En ble skutt i armen. Vi vet ennå ikke om ham vi skjøt i brystet er død, sier soldaten på videoopptaket.

Videre beskriver hun farene i fengselet Camp Bucca, og blant annet skal to fanger ha dødd etter å ha blitt bitt av giftige slanger.

- Ett bitt vil drepe deg i løpet av seks timer. To av fangene her har allerede dødd av det, men hvem bryr seg? For meg er det to mindre å bekymre seg for, sier den amerikanske soldaten.

Hun forteller at tre fanger rømmer fra fengselet hver uke, men at de ikke forsøker å komme seg unna når hun er på vakt.

- Det er fordi de frykter meg. Faktisk fikk jeg problemer nylig fordi jeg kastet stein på dem.

Kongressen ser på bilder

Bildene av irakiske fanger som blir seksuelt ydmyket, truet av hunder og lagt oppå hverandre i pyramider mens smilende amerikanske soldater står og ser på, er blitt publisert verden over de siste dagene. Bildene har gjort USAs jobb med å stabilisere og gjenoppbygge Irak enda vanskeligere.

Flere medlemmer av Kongressen i USA misliker sterkt at de ikke fikk seg forelagt skandalebildene langt tidligere. Onsdag vil Kongressen bruke flere timer på å se en video og flere bilder som viser mishandling av irakiske fanger. Forsvarsdepartementet Pentagon har advart om at det finnes enda mer sjokkerende bilder og videofilmer som ennå ikke er offentliggjort.

- Sammenbrudd

USAs visepresident Dick Cheney mener fangemishandlingen i Irak skyldes et fundamentalt sammenbrudd, men forsvarer måten militæret har taklet skandalen på.

- Dette må bli grundig etterforsket, og tiltak må iverksettes slik at dette aldri skjer igjen, sier Cheney i sine første offentlige kommentarer til mishandlingen av fanger i Abu Ghraib-fengselet.

- Jeg mener det også er viktig å poengtere at denne mishandlingen ble avdekket av militæret. Den etterforskes av militæret. Dette er ikke noe mediene avslørte, fastholder Cheney.

- Halshogd som hevn

Ifølge en islamsk internettside er en sivil amerikaner, Nick Berg fra Philadelphia, blitt halshogd av en al-Qaida-leder i Irak som hevn for det som beskrives som satanistisk fornedrelse av irakiske fanger. Nettstedet Muntada al-Ansar hevder det var al-Qaida-toppen Abu Musab al-Zarqawi som utførte likvideringen.

Filmen viser en mann som sitter på gulvet med fem maskerte menn bak seg. Mannen identifiserer seg selv som Nick Berg fra Philadelphia. En av mennene leser opp en kunngjøring, før fangen blir dyttet i gulvet. Gjerningsmennene roper «Gud er stor» over fangens skrik, før hodet blir kappet av med en stor kniv. Hodet blir deretter holdt opp foran kameraet.

NTB-Reuters

SJOKKET: Den amerikanske soldaten Lynndie R. England har en naken iraker i bånd. Bildene av amerikanske soldaters behandling av irakiske fanger har skapt sjokkbølger i USA og resten av verden.
ABU GHRAIB: Fengselet Abu Ghraib i Irak er åstedet for mishandlingen. I kveld viser CBS video fra andre fengsler også.
I TRØBBEL: Forsvarsminister Donald Rumsfeld beklaget både oppførselen og bildene fra Irak. Ansvaret tok han selv, samtidig som han advarte mot bildene verden får se i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer