Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CDU stemmer over koalisjonsavtale med CSU og SPDID

Statsminister Angela Merkel har samlet 1.001 delegater til partikongress for å stemme over koalisjonsavtalen med søsterpartiet CSU og sosialdemokratene SPD.

SAMLING: Angela Merkel sammen med partifelle Julia Kloecker under DCUs samling i Berlin 26. februar. Foto: Scanpix
SAMLING: Angela Merkel sammen med partifelle Julia Kloecker under DCUs samling i Berlin 26. februar. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avstemningen blir sett på som en ren formalitet, og resultatet blir presentert i løpet av dagen.

- Valgresultatet var mangesidig. Resultatet reflekterte ikke våre ønsker. Vi kjempet hardt, og vi ble alle skuffet, sa Merkel i sin åpningstale.

Men, la hun til, partiet vil ikke være i stand til å gjøre det bedre i framtidige valg hvis man bare nøyer seg med å sette seg ned og sture over det dårlige resultatet.

- Vi nøyer oss ikke med å være nummer én. Vi skal vinne tilbake tilliten, sa Merkel, og oppfordret partifellene til å stemme ja til avtalen.

Partileder og statsråder

I sin tale sa Merkel at den kommende regjeringen ikke skal øke skattene. Regjeringen skal heller ikke tillate ytterligere vekst i statsgjelden, lovet hun. Merkel snakket også om EU. EU må fornye seg og være i stand til å handle i global sammenheng, slik at resten av verden tar Europa på alvor, sa Merkel, som fikk stående applaus.

Mandag ettermiddag velger CDU ny partileder. Merkel har nominert Annegret Kramp-Karrenbauer, leder for delstatsregjeringen i Saarland.

Søndag utnevnte Merkel en av sine fremste rivaler, Jens Spahn, til helseminister i den kommende regjeringen. Utnevnelsen tolkes som at Merkel vil dempe en voksende misnøye på partiets høyre fløy. Spahn har vært åpent kritisk til hennes holdning til innvandring.

Ursula von der Leyen fortsetter som forsvarsminister, mens Peter Altmaier blir ny økonomiminister og Julia Klöckner, som er CDU-leder i Rheinland-Pfalz blir landbruksminister. Anja Karliczek blir utdanningsminister, og Helge Braun blir Merkels nye stabssjef.

Lav oppslutning

CDU og SPD har vært i koalisjon i to regjeringer siden 2005. I fjorårets valg falt CDUs oppslutning til 32,9 prosent, den laveste siden andre verdenskrig. SPD falt til historisk lave 20,5 prosent. De to partiene ønsket først ikke å samarbeide med hverandre mer, men fant tilbake til hverandre etter at CDU mislyktes i et forsøk på å danne regjering med miljøpartiet Grüne og fridemokratene FDP.

I SPD pågår det en uravstemning over koalisjonsavtalen fram til 2. mars. Resultatet av uravstemningen offentliggjøres søndag 4. mars.

Først da kan man med sikkerhet vite om den nye regjeringsplattformen får se dagens lys.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling