Cecilie Haugen tapte mobbesaken mot Drangedal kommune i lagmannsretten. I tingretten vant hun fram, og var tilkjent en erstatning på 2,1 millioner kroner, etter det Dagbladet kjenner til den høyeste erstatning som er tilkjent i noen mobbesak.
Drangedal kommune anket saken til lagmannsretten og oppnådde full frifinnelse der. Det betyr at Cecilie Haugen ikke har krav på noen erstatning. Hun slipper imidlertid å betale kommunens saksomkostninger.
Lagmannsretten har likevel kommet til at Haugen ble mobbet på skolen i Drangedal.

- De sa jeg var stygg
I dommen skriver de:
«Lagmannsretten er kommet til at det er sannsynliggjort at Haugen har blitt utsatt for en viss ondsinnet atferd fra medelever over tid, og at det har vært en ubalanse i styrkeforholdet mellom henne og de som utsatte henne for krenkelsene. Likevel mener lagmannsretten at mobbing i det omfang og med den varighet som Haugen beskriver, ikke er tilstrekkelig bevist.»
- Brast i gråt
- Retten kommer fram til at hun er blitt mobbet, men de sier egentlig at hun ikke er blitt mobbet nok. Slik jeg ser det, kunne de kanskje like gjerne falt ned på Cecilies side, sier Kleppe.
I sivile saker som denne er det nemlig sannsynlighetsovervekt som er kravet.
Han mener at dommen fra tingretten, der Haugen fikk medhold og kommunen ble dømt til å betale henne 2,1 millioner kroner i erstatning, som svært god. Lagmannsretten kommer altså til motsatt konklusjon:
I dommen konkluderer lagmannsretten:
«Det er ikke er sannsynliggjort at én eller flere ansatte i kommunen, mens Haugen var elev ved Drangedal ungdomsskole, opptrådte erstatningsbetingende uaktsomt.»
- Hvordan går det med Cecilie Haugen?
- Hun brast i gråt, sier advokaten hennes.
Kleppe vil sammen med sin klient Haugen nå vurdere om dommen skal ankes til Høyesterett.
- Håper på punktum
Drangedals ordfører Tor Peder Lohne (Sp) kommenterer dommen på følgende måte:
- Vi tar til etterretning at lagmannsretten ga Drangedal kommune fullt medhold i saken, og er tilfredse med det. Så forstår vi at dette har vært en vanskelig og krevende sak for Cecilie Haugen. Dommen viser at kommunen for Cecilies del satte inn adekvate tiltak i alle tilfeller man visste om. Og når lagmannsretten nå konkluderer med at det ikke er grunnlag for erstatning, håper vi nå at det kan settes punktum i saken, sier Lohne til Dagbladet.
- Hva betyr dommen for Drangedal kommune?
- De historiene vi har hørt, og den oppmerksomheten som Drangedal kommune har fått gjennom saken, har gitt oss et ekstra fokus på mobbing. Vi fortsetter med uforminsket styrke jobben med å forebygge, avdekke, håndtere og stoppe mobbing.

Mobbeppgjør med Drangedal
- Hva betyr dette for andre personer som mener de har vært mobbet i kommunen?
- Alle som måtte ha rett på erstatning, skal få det. Hver sak må vurderes og behandles for seg. Og lagmannsretten har i denne saken konkludert med at det ikke var grunnlag for å gi erstatning, sier Drangedals ordfører.
- Ikke bevist
Lagmannsretten tror på mobbingen, men finner altså ikke tilstrekkelig bevist at skolen/kommunen kunne gjort mer for å hindre mobbing.
Lagmannsretten legger til grunn:
«Hverken rektor eller kontaktlærer så mobbing av Haugen. De så en elev som hadde utfordringer sosialt og faglig, men som ellers hadde venner og som så ut til å trives på skolen.»
Retten trekker i noen grad i tvil sammenhengen mellom helseplagene og mobbingen. Men skriver:
«Lagmannsretten vil imidlertid understreke at avgjørelsen ikke innebærer at Haugen mistros på sin forklaring i forhold til sine opplevelser og sin hukommelse. Det er heller ingen uenighet mellom partene om at Haugen har psykiske helseplager i et slikt omfang at hun i dag anses medisinsk invalid i betydelig grad, samt at hun er 100 prosent arbeidsufør.»

- Svikter barna
.
Tips oss om mobbing!
Har du tips eller opplysninger om denne saken?
.