FANT FAT PÅ HYTTA:  Cecilie Dahl Karlsen fant dette fatet på hytta til svigerfamilien i Balsfjord. Hun  sier det stammer fra da tyskere bodde i hytta under andre verdenskrig. Foto: Privat
FANT FAT PÅ HYTTA: Cecilie Dahl Karlsen fant dette fatet på hytta til svigerfamilien i Balsfjord. Hun sier det stammer fra da tyskere bodde i hytta under andre verdenskrig. Foto: PrivatVis mer

Cecilie (35) fant nazifat fra krigen på sommerhytta

- Det er et lite stykke historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gamle sommerhuset i Balsfjord har stått ubebodd og falleferdig i lang tid. Vinduene er knust og alt av verdi er for lengst strippet fra hytta.

Det trodde de, i alle fall. For da Cecilie Dahl Karlsen (35) bestemte seg for å ta en tur inn i den gamle hytta, fant hun en rekke gamle porselensfat, melder Nordlys. Ett av dem hadde nazistsymboler påmalt på baksiden.

- Jeg tenkte: Oi, så spennende! Jeg visste at tyskerne hadde vært der under krigen, men alt av verdi hadde jo blitt fjernet. Dette er jo et klenodium, sier Karlsen til Dagbladet.

En tømmerhytte Det er mannen hennes og svigerfamilien som har brukt det gamle sommerhuset. Under andre verdenskrig bodde det tyskere der.

Og det er nok også de som har lagt igjen fatet med «riksørnen». Ørnen på baksiden, som står over et hakekors i en eikeløvskrans, er Det tredje rikets riksvåpen. Tysklands nasjonalemblem. Det var det fra nazipartiet tok makten i Tyskland i 1933 til regimets fall i 1945.

Ørneemblemet var også partisymbolet, men da skulle ørnehodet være vendt mot høyre. På fatet er det vendt mot venstre. Som med de mange andre som ble funnet i Norge etter okkupasjonen.

- Det er ikke hvilket som helst fat. Det er et lite stykke historie, sier Karlsen til Dagbladet.

Fat fra fortida I påska la hun ut en forespørsel på en retro-side for å se om noen hadde informasjon om fatet.

- Jeg har funnet ut at bokstavene «HU» på baksiden betyr at det var hærens eiendom, sier Karlsen.

Etter at Nordlys først skrev om saken, har også budene rydd inn.

- Folk har begynt å sende meg meldinger på Facebook og legge inn bud. Akkurat nå fikk jeg inn ett på 500 kroner. Det er vel anslått at det er verdt mellom en 50 og 100 dollar, men det er ikke til salgs, sier Karlsen til Dagbladet.

15 minutter seinere sender Karlsen en sms til Dagbladet.

- Fått bud på 5500 nå. Det kan ikke være seriøst. Men moro er det likevel, skriver hun.