Cecilie Harlem

Cecilie (37) ble syk av silikonbrystene

Cecilie Harlem (37) slet med sykdom i over ti år. Hun mener bestemt årsaken var en sykdom påført av silikonimplantatene hun satte inn i brystene 2009, som hun nå har fjernet. En sykdom leger sier det mangler forskning på.

SYK: Cecilie Harlem fra Halden slet med sykdom i mange år. Foto: Privat
SYK: Cecilie Harlem fra Halden slet med sykdom i mange år. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Harlem mener hun hadde «Breast Implant Illness». En samlebetegnelse på sjeldne symptomer der man mistenker at brystprotesene kan være årsaken til plagene

Thomas Berg ved Cosmo Clinic, som utførte operasjonen hvor Harlem fjernet implantatene, påpeker at tilstanden er omdiskutert.

- På Cosmo Clinic har vi hatt en økning av pasienter som ønsker å få fjernet brystprotesene da de opplever at de har breast implant illness. Noen av disse kvinnene opplever bedring av sine plager etter at protesene er fjernet, noen merker ingen forskjell, og noen av de kommer tilbake og får lagt inn proteser igjen.

- Store smerter

Harlem forteller at hun allerede det første året etter å ha satt inn silikonimplantatene i brystene merket at helsen hennes hadde blitt dårligere. Hun gikk til legen og fant ut at hun hadde lavt stoffskifte, hun fikk medisiner, men ble ikke bedre.

- Jeg hadde store smerter i fingre og hender, ledd, kjeve og ansikt. Jeg har slitt med lydsensitivitet, jeg har hatt mye vondt i halsen, og hatt sår som ikke har grodd, forklarer hun til Dagbladet.

Det var Halden Arbeiderblad som omtalte saken først.

Mistet energi

- Jeg lærte meg å leve med at jeg følte meg dritt. Jeg har følt meg fyllesyk hver dag jeg våknet. Jeg følte meg gammel, og tenkte at det skal ikke være sånn, forklarer 37-åringen.

Hun søkte hjelp hos fastlegen, og hun søkte selv opp symptomer på nettet. Hun leste artikler, meldte seg inn i grupper på Facebook, og så foredrag med leger på YouTube. Det var da hun kom over «Breast Implant Illness».

- Det var så mange tegn jeg kunne kjenne meg igjen i. Jeg viste dette til familie og venner som kjente igjen symptomene, og mente det stemte på en prikk med meg. Jeg fortalte det også til fastlegen som synes det var interessant. Selv var jeg ikke tvil, forteller hun.

NY: Tidligere i år ble det kjent at den amerikanske modellen Chrissy Teigen skulle fjerne silikonbrystene sine. Nå viser hun frem resultatet. Vis mer

Etter oppdagelsen tok Harlem til slutt valget om å fjerne brystimplantatene. Det gjorde hun tidligere i 2021, noe hun priser seg lykkelig over.

- Jeg merket det nesten allerede da jeg våknet fra narkosen. Det var befriende, jeg følte hjernetåka var borte. Ansiktet mitt har fått mye mer liv, øynene mine er ikke slappe lenger, før var jeg sensitiv for lys og lyd, og måtte ha det mørkt på kveldene, nå kan jeg ha på lyset. Alt er vekk, forteller Halden-kvinnen.

Hun har selv valgt å være åpen om det på sin egen Instagram-profil, og sier hun er glad for responsen hun har fått etter å ha vært åpen om sine erfaringer.

- Jeg får masse meldinger, og flere som skriver at de sliter med akkurat det samme som meg, avslører Harlem.

Mangler forskning

Kjersti Ausen er plastikkirurg, og leder i Norsk plastikkirurgisk forening.

- Et problem med denne type tilstander er at de opplevde plagene kan være vanskelig målbare, og at stort mediefokus kan bidra til øket angst og fokus som kan trigge opplevelse av plager. Samtidig må vi være åpne for muligheten for at noen personer kan få en uventet reaksjon på en hvilken som helst medisinsk inngripen. Vi har imidlertid ikke noen medisinske verktøy for å kunne bedømme hvorvidt en pasients plager kan tilskrives silikonimplantater så lenge vi ikke kan observere noen fysisk reaksjon på implantatet, forklarer Ausen.

Hun påpeker også at det blir mer og mer vanlig å fjerne implantater.

- Sannsynligvis fordi det har vært mye fokus i media på silikonimplantater som mulig årsak til en rekke kroppslige plager. Gode vitenskapelige studier som bekrefter eller avkrefter en slik sammenheng mangler imidlertid fremdeles.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer