Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cecilie er nok et Villa Eik-offer: - Hun gråt og løp etter meg i gangen for å bli med oss hjem

Har fått et nytt liv på nytt hjem.

NYTT LIV: Cecilie (25) (i midten) fikk ikke forsvarlig omsorg på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. For litt over et år siden, flyttet hun til et nytt hjem og har fått et nytt liv. Her sammen med mamma Christin Andersen og lillesøster Helene. Foto: Privat
NYTT LIV: Cecilie (25) (i midten) fikk ikke forsvarlig omsorg på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. For litt over et år siden, flyttet hun til et nytt hjem og har fått et nytt liv. Her sammen med mamma Christin Andersen og lillesøster Helene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I løpet av ett år på Villa Eik hadde Cecilie rundt 80 meldinger om bruk av tvang og makt. Hun var svært utagerende. I løpet av ett år og fem måneder på nytt sted, kan slike meldinger telles på ei hånd. Hun har nærmest sluttet å utagere, sier mor og verge Christin Andersen.

Sammen med Lars (27) og Jonas (24) på Villa Eik var Cecilie (25) også en tung bruker som tilsynsmyndighetene har vurdert at ikke fikk et forsvarlig omsorgstilbud i omsorgsboligen i Bydel Bjerke i Oslo.

Familien fikk tilbud om bolig på Villa Eik i april 2008 og det ble bestemt at Cecilie skulle flytte inn på sin 18-års dag 1. november 2008.

- Ble sett på som fienden - Bydelen var veldig tydelig på at vi skulle få tildelt egen kontaktperson, som vi kunne ringe og ha tett kontakt med. Alt virket rosenrødt og en litt bekymret mor senket skuldrene og følte seg ivaretatt. Men det tok ikke lang tid etter innflyttingen før alt endret seg. Det ble mer og mer vanskelig å få vite hvem som jobbet med Cecilie og hva som skjedde. Det endte med at vi pårørende ble sett på som den store stygge fienden, og skulle overhodet ikke ha noen informasjon om hva som skjedde i boligen. Jeg fikk ikke vite at hun var syk, det mente de ikke var min rett å vite, sier Christin Andersen.

Hun forteller at Cecilie ble svært lite aktivisert, da bemanningen ikke strakk til. Det ble ble derfor mye TV-titting.

- De stakkars ansatte følte seg mellom barken og veden, og det var jo en indirekte årsak til at mange sluttet. Vi endte opp med å få en datter som ble aggressiv og utagerende, hver gang hun skulle tilbake til Villa Eik. Hun gråt og løp etter meg i gangen for å bli med oss hjem. Det var et lite helvete å reise fra henne i denne sinnstilstanden. Cecilie viste så tydelig tegn på at hun mistrivdes, og hun ville ikke være der, sier Andersen og legger til:

- Hadde jeg visst at det skulle ta meg 5 år og 11 måneder å få henne ut derfra, hadde jeg aldri akseptert tilbudet.

Bydelen fikk refs 28. oktober 2014 skrev Statens helsetilsyn:

«Statens helsetilsyn vurderer kompetansen i personalgruppen å være marginal...Dette viser at bydelen ikke oppfyller brukerens rett på kvalifisert personell, og det representerer et vesentlig avvik fra kravet til formell kompetanse», skrev Staten helsetilsyn i et varsel om pålegg til Bydel Bjerke.

Det er lovpålagt at fagmiljøet ved Avdeling for nervrohabilitering (ANH) ved Oslo universitetssykehus skal inn å veilede omsorgspersonell i såkalte kapittel 9-vedtakssaker (innebærer bruk av tvang og makt).

I en «avslutningsrapport med anbefalinger» 6. mars 2014 skriver ANH:

«På bakgrunn av de forhold som framkommer i rapporten, er det vanskelig for Avdeling for nevrohabilitering å komme i posisjon til å drive veiledning og opplæring samt sikre at denne videreformidles. Slik Avdeling for nevrohabilitering vurderer utfordringene som Villa Eik har for å etablere et fungerende tilbud for Andersen, og som også er dokumentert i tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, ser Avdeling for nevrohabilitering det ikke som hensiktsmessig å fortsette å veilede i saken».

ANH understreker at det er «en rekke flinke og motiverte tjenesteytere» på Villa Eik, men at problemene ligger i bydelens organisering.

Nytt hjem Lars og Jonas bor fremdeles på Villa Eik. Christin Andersen mener de og datteren har vært svært heldige. I ett år og fem måneder nå har Cecilie bodd i et nytt hjem i privat regi.
 
- Etter en lang periode med møter og dialog, så kom vi endelig i mål med ny leverandør. Vi startet prosessen i februar 2014 og 1. oktober 2014 flyttet Cecilie ut av Villa Eik og inn hos EOS Utvikling AS, sier mora.

UFORSVARLIG OMSORG: Bydel Bjerke er nå fratatt omsorgen for Lars (27) og Jonas (24) på Villa Eik. Foto: Privat
UFORSVARLIG OMSORG: Bydel Bjerke er nå fratatt omsorgen for Lars (27) og Jonas (24) på Villa Eik. Foto: Privat Vis mer

Hun legger ikke skjul på at datteren har fått et nytt liv.

- Etter som tida har gått, kan jeg med hånden på hjertet si, at det tilbudet Cecilie fikk, ville jeg ikke byttet for alt i verden.
Personalet er engasjerte mennesker som er glad i og bryr seg om Cecilie. Vi snakkes daglig og vi er på besøk, hvor de prater med oss og tar del i hennes familie. Ledelsen er fantastisk. De stiller opp til møter hvis jeg ønsker det, og de skjønte med en gang hvor viktig  støttekontakten til Cecilie var i innflyttingsfasen. De hyret henne inn og tok i mot veiledning fra henne, sier Andersen og utdyper:

- Cecilie har blitt ei helt annen jente etter flyttingen. Hun har tatt av 13 kilo, da det er aktivitet i hverdagen. Etter fire uker var de i gang med svømming, noe Villa Eik ikke fikk til på 2 år. Etter kort tid gikk de i gang med utarbeidelse av ASK (Alternativ Supplerende Kommunikasjon), for de innså at Cecilie hadde behov for å kommunisere med omverdenen. Nå bruker hun pekebok med symboler og viser stor fremgang. Humøret er på topp og det synes at hun trives, sier mora som også skryter av personalet.

- Personalgruppa er helt topp. Noen ønsker å være med oss på ferie, og det er en luksus vi ikke fikk på Villa Eik. Vi betaler for oppholdet, men bare det å få med seg en person, gjør så mye for oss. De er alltid positive. Fremgangen kan bare bli bedre og vi gleder oss til fortsettelsen.

- Glade Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen i Bydel Bjerke ønsker ikke å kommentere kritikken fra tilsynsmyndigheter og medisinsk fagmiljø som framkommer i denne artikkelen.

- Cecilie har fått et nytt tilbud med hjelp av Bydel Bjerke. Vi er glade for at det nye tilbudet passer henne bedre, og at det går bra der. Jeg har ingen ytterligere kommentarer, sier Mathisen.