MANGE OPPLEVELSER: Cecilie Leganger forteller at hun kan sitte lenge ved stuevinduet sitt og studere en rødstrupe. Budskapet i boken hennes er at det finnes mer enn sportslig suksess.- Det finnes så mange fine detaljer som vi overser, sier Leganger. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MANGE OPPLEVELSER: Cecilie Leganger forteller at hun kan sitte lenge ved stuevinduet sitt og studere en rødstrupe. Budskapet i boken hennes er at det finnes mer enn sportslig suksess.- Det finnes så mange fine detaljer som vi overser, sier Leganger. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Biografi

Cecilie Leganger skulle levere «hemoroidepiller» til Alex Ferguson

Fotballstjernene i Manchester United forsøkte å lure Cecilie Leganger, men bergensjenta luktet lunta.

Cecilie Legangers selvbiografi «I mål med mening som kommer ut i dag, er en uvant personlig beretning om hennes liv på og av håndballbanen. Uvant fordi den sky jenta fra Bergen ikke har for vane å dele sine personlige tanker og opplevelser med omverdenen. I boka skriver hun om veien tilbake etter den tunge nedturen som endte med at hun la opp og om hvorfor valget falt på Frode Kyvågs Bækkelaget.

SAMARBEID: Frode Kyvåg trente Cecilie Leganger i Bækkelaget. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet.
SAMARBEID: Frode Kyvåg trente Cecilie Leganger i Bækkelaget. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet. Vis mer

Laget som endte opp med å vinne cupvinnercupen to år på rad var proppfullt av profiler som hun kunne hjemme seg bak. Gitte Madsen, Jeong-Ho Hong, Serina Teodorovic og selveste Anja Andersen som ble en av Cecilie Legangers beste venner.

«Det var jo helt ideelt for meg. Her var mange å skjule seg bak og riktig mange som mer enn gjerne ville være i mediene. Både titt og ofte med stor glede og fornøyelse. Det åpnet muligheten for at jeg kunne finne veien tilbake. Helt tilbake. I ly av andre profiler og deres storhet og all den oppmerksomhet de ville skape rundt seg og laget», skriver hun i boka.

– Å dra til Bækkelaget var en del av helingsprosessen, sier Cecilie Leganger.

Hun minnes tiden med verdensstjernene med glede.

Fergusons hemoroider

OPPSTYR: Mange ville ha et ord med Alex Ferguson da han ankom Oslo før Norway Cup-kampen i 1998. Robert S. Eik/Dagbladet
OPPSTYR: Mange ville ha et ord med Alex Ferguson da han ankom Oslo før Norway Cup-kampen i 1998. Robert S. Eik/Dagbladet Vis mer

I 1998 kom Manchester United til Norway Cup og Ekebergsletta. Frode Kyvåg, mangeårig Norway Cup-general, beordret jentene på Bækkelaget til å varte opp David Beckham, Ole Gunnar Solskjær og den legendariske manageren Alex Ferguson, kjent for sin fryktede utskjellingsmetode, den såkalte «hårføneren».

– Jeg var i garderoben da noen fra støtteapparatet til Manchester Unites kom bort til meg med en pilleboks. De sa til meg at Alex Ferguson hadde glemt igjen hemoroidemedisinen sin og at jeg måtte løpe ut i spillerbussen med den, fortelle Leganger.

Hun forsto at noen forsøkte å spille henne et puss, men bestemte seg for å leke med.

FAN GIRL: Cecilie Leganger ikledde seg drakta til David Beckham før hun skulle være vertinne for fortballstjernene i Manchester United. Foto: Sverre Houmb/Dagbladet.
FAN GIRL: Cecilie Leganger ikledde seg drakta til David Beckham før hun skulle være vertinne for fortballstjernene i Manchester United. Foto: Sverre Houmb/Dagbladet. Vis mer

– Jeg løp ut i bussen der alle spillerne vente på avreise, stilte med opp foran Ferguson og sa høyt at her var pillene mot hemoroider han hadde lagt igjen. Til stor latter fra alle på bussen, sier Leganger.

Uenig

Lojalitet er utrolig viktig for bergensjenta. Hun trekker fram tiden med Anja Andersen i den danske klubben Slagelse som et godt eksempel på at det kan gå ei kule varmt, men så lenge respekten ligger i bunn, så tåler man mye.

– Lojalitet var en av suksessfaktorene med Anja Andersen. Vi hadde vanvittige diskusjoner i klubben. Vi smalt i dørene, men ingenting kom ut i pressen, selv om journalistene gjorde alle mulige forsøk på å få ut informasjon. Da går det an å være litt på kanten, sier Cecilie Leganger.

VENNER: Anja Andersen og Cecilie Leganger holder fortsatt kontakten. Foto: Erik Berglund/Dagbladet.
VENNER: Anja Andersen og Cecilie Leganger holder fortsatt kontakten. Foto: Erik Berglund/Dagbladet. Vis mer

– Jeg var mye uenig med Anja Andersen og vi kunne sikkert blitt bedre på mye, men ikke på lojalitet. Dyptliggende respekt mellom to personer tåler en konflikt, sier Leganger.

Mannen i Cecilies liv

I boka er hennes personlige rådgiver, trener og venn, Oddvar Bjørnestad, viet en stor rolle.

– Oddvar har vært veldig viktig for suksessen. Han er en fantastisk trener og stiller alltid spørsmål om hvorfor vi trener på en spesiell måte. Han er grensesprengende, sier Leganger.

STØTTE: Oddvar Bjørnestad har alltid stilt opp for Cecilie Leganger. I dag jobber de sammen i selskapet "Nye livskrefter". Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
STØTTE: Oddvar Bjørnestad har alltid stilt opp for Cecilie Leganger. I dag jobber de sammen i selskapet "Nye livskrefter". Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Overfor Dagbladet letter han litt på sløret og avslører hvilke mentale grep de to har jobbet med for å oppnå det ganske hårete målet om å bli verdens beste håndballkeeper.

– Hva som helst er mulig bare du synes det er viktig nok, sier Bjørnestad.

Han mener følelsene av prestasjonsangst og spenning ligger tett på hverandre.

– Følelsene er så like at det er mulig å suggerere seg selv til å drukne angsten i spenningsfølelsen, sier Bjørnestad, som mener det handler om styring av tanker.

GODE VENNER: Cecilie Leganger takker Oddvar Bjørnestad for suksesse hun har hatt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
GODE VENNER: Cecilie Leganger takker Oddvar Bjørnestad for suksesse hun har hatt. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

– Det viktigste er forventning. Uten forventning får du ingen motivasjon, sier Bjørnestad.

– Cecilie er gjennomsnill og så beskjeden at det tidvis er selvutslettende. Vi måtte lage et skille mellom jenta Cecilie og keeperen Leganger. Som keeper kan hun være utrolig frekk, men da er det viktig å ha folk rundt som minner en om hvem man er når drakta er tatt av, sier Bjørnestad.

Usikker

BERGENSJENTE: Cecilie Leganger trives godt i byen, men har valgt å flytte ut på landet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BERGENSJENTE: Cecilie Leganger trives godt i byen, men har valgt å flytte ut på landet. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Cecilie Leganger forteller åpent store og små hendelser. Før den store smellen i 1996 forberedte Leganger seg på VM i Østerrike. Hun hadde allerede begynt å kjenne på følelsen av å være smurt for tynt ut, men før avreise spanderte sponsoren en fest på jentene. Spillere, trenere, støtteapparatet og sentrale personer i forbundet møttes for det som skulle være en hyggelig sosial stund. Det ble det motsatte. Slik beskriver hun hendelsen i boka:

«I løpet av kvelden ble jeg bydd opp til dans. Han danset kinndans. Kinn mot kinn kort tid før sesongens høydepunkt, hvisket han meg fortrolig i øret at jeg burde la dette mesterskapet bli Anette Skotvolls mesterskap. Min tid ville nok komme seinere, mente han. Da fikk jeg ilinger nedover langs ryggraden. De ble ikke utløst av kinndansen. Jeg var ung og hadde godt av motgang»

Setningen har festet seg i hjernen hennes.

– Det gjorde meg veldig usikker. Hadde det vært i dag så hadde det vært naturlig å konfrontere han med utsagnet, men da var jeg redd for å ta det opp, forteller Leganger.