Cecilie Skog på vei ned fra K2

De tre overlevende norske klatrerne har begynt på den lange veien ned etter dødsulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tre norske klatrerne som overlevde det voldsomme snø og israset i K2 har startet på hjemturen. De siste dagene har Cecilie Skog (33), Øystein Stangeland (39) og Lars Flatø Nessa (29) ventet i basecamp på 5200 meters høyde, etter at Skogs ektemann Rolf Bae (33) omkom i snømassene fredag 1. august.

Raset gikk da de norske klatrerne var på vei ned, rundt 500 meter fra toppen.


- Fysisk sett er de i orden, men de er selvsagt veldig preget av den voldsomme mentale påkjenningen, sier talsmann Simen Mørdre til Dagbladet.no.

Basecamp ligger på rundt 5200 meter, og det er rundt 2000 meter ned til nærmeste bilvei. Veien ned går gjennom en dal, og anses ikke som spesielt farlig dersom været er fint, som nå.

Møtes av en venn

En nær venn av de tre klatrerne, tidligere pressetalsmann Bjørn Sekkesæter (40), reiste til Pakistan for to dager siden, og er nå på vei opp for å møte dem. Han er selv klatrer.

- Været i området er fint, og den ruta de planlegger å ta ned er mindre risikofylt. Vi regner med de vil være nede ved bebyggelsen om to dager. Det har vært litt vanskelig å få tak i bærere til nedturen, men nå har de den hjelpen de trenger for å komme ned, sier Mørdre.

Han og Sekkesæter har snakket mye om det som har skjedd, og om hvordan de skal ta i mot de tre vennene.

Cecilie Skog på vei ned fra K2

- Nå handler det om å vise omsorg. Samtidig vil Bjørn gjøre det han kan for å hjelpe til praktisk, blant annet med å få dem hjem til familien så fort som mulig, sier Simen Mørdre.

Brutalt møte med virkeligheten

Han forteller at fjellklatrere alltid diskuterer risikoen før de legger ut på en ekspedisjon, men døden er noe man ikke snakker så mye om.

- Jeg tror døden føles ganske langt unna før man opplever det selv. Dette har nok vært et brutalt møte med virkeligheten. Jeg tror det kommer som et kjempesjokk når man møter døden selv, sier Mørdre.

Cecilie Skog og ektemannen Rolf Bae forsøkte sammen med Øystein Stangeland å nå toppen i 2005, men måtte snu på grunn av værforholdene. Fredag døde Bae sammen med ti andre klatrere da et voldsomt snøskred gikk i området som regnes for å være det farligste i hele fjellet.

- Cecilie er en veldig sterk kvinne, men alle har en grense. De var jo gift, og forholdet var nært og sterkt. Dette er selvfølgelig en veldig stor påkjenning, og bare tida vil vise hvordan det går. Heldigvis får Cecilie all støtte fra familie og venner, og det har vi formidlet til henne, sier Mørdre.

Kan være hjemme om en uke

Simen Mørdre håper de tre kan komme hjem så fort som mulig, kanskje også før de har returbillett den 15. august.

MISTET MANNEN: Klatreren Cecilie Skog er nå på vei ned fra K2 i Pakistan, nesten ei uke etter at ektemannen Rolf Bae omkom. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
MISTET MANNEN: Klatreren Cecilie Skog er nå på vei ned fra K2 i Pakistan, nesten ei uke etter at ektemannen Rolf Bae omkom. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer

Familien til Rolf Bae har sagt at de ikke ønsker at letemannskaper skal sette flere liv i fare ved å lete etter sønnen, og er dermed forberedt på at han blir værende på K2.

- De har taklet dette beundringsverdig, og er sterke mennesker. Rolf var enebarn. Foreldrene går selvsagt gjennom en sorgprosess, men er samtidig klar på at Rolf fikk leve det livet han ønsket å leve, sier Mørdre.

De tre klatrerne vil bli skjermet for offentligheten når de kommer ned, og skal gjennom debriefing og samtaler med krisepsykolog. Det er foreløpig uvisst hvordan alle praktiske detaljer rundt dødsfallet skal håndteres, men den norske ambassaden håndterer dette i forhold til pakistanske myndigheter.

To av de norske klatrerne ble de første nordmenn som nådde toppen av K2, verdens nest høyeste fjell på 8611 meter. Det er av mange også ansett for å være et av verdens farligste fjell.

En av årsakene til at K2 er så vanskelig å bestige er en bratt passasje på 8211 metershøyde kalt «The Bottleneck» (Flaskehalsen). Den har ikke fått det navnet uten grunn.

For å gjøre bestigninger og nedstigninger sikrere og enklere er det lagt ut såkalte faste tau på denne strekningen.

Det som skal ha skjedd da ulykken skjedde er at en isblokk har revet med seg disse tauene. Det gjør nedstigningen for klatrerne på oversiden av Flaskehalsen vanskelig og farlig.

<B>VERDENS NEST HØYESTE:</B> Mer enn 70 mennesker er omkommet i K2, av mange ansett for å være et av verdens farligste fjell.