Norsk statsborger dømt til døden

Cellekamerater henrettet

I dag skal seks av de dødsdømte cellekameratene til norske Saad Jidre ha blitt skutt i det delvis norsk finansierte pirat-fengselet i Somaliland.

FRYKT:Drapsdømte Saad Jidre (t.v.) her sammen med sønnen Mustafa Hayd, frykter hva som kan skje, etter at flere cellekamerater ble hentet for å bli henrettet. Foto: Privat
FRYKT:Drapsdømte Saad Jidre (t.v.) her sammen med sønnen Mustafa Hayd, frykter hva som kan skje, etter at flere cellekamerater ble hentet for å bli henrettet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke ble Saad Jidre dømt til døden ved skyting i Somaliland. Den norske statsborgeren mener norsk engasjement og press, er årsaken til at han foreløpig ikke er henrettet.

Like etter klokka 07.45 lokal tid i dag, ble seks fanger henrettet i pirat-fengselet i Hargeisa. Seks andre fanger skal også henrettes i fengselet.

- Vår klient er veldig glad, og takknemlig for at han ikke ble hentet ut av cella. Samtidig er han redd for hva som kan skje, sier Saad Jidres norske bistandsadvokat, Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden.

HENRETTELSER: 12 fanger skal ha blitt hentet ut fra cellene for å skytes i pirat-fengselet i Hargeisa. Tony Karumba / AFP / NTB
HENRETTELSER: 12 fanger skal ha blitt hentet ut fra cellene for å skytes i pirat-fengselet i Hargeisa. Tony Karumba / AFP / NTB Vis mer

Praktiserer dødsstraff

Somaliland er et av flere land som fortsatt praktiserer dødsstraff. De siste offisielle tallene fra organisasjonen «Hands Off Cain», som har rådgivende status i FNs organisasjon ECOSOC (FNs økonomiske og sosiale råd), viser at i januar i år ble seks menn henrettet ved skyting i Somalilands hovedstad Hargeisa.

- Vi har fått opplysningene om henrettelsene bekreftet fra offisielle kilder i Somaliland, sier Bouras.

Skulle vært henrettet

- Saad Jidre fortalte da jeg fikk snakke med ham sist, at fangevokterne i fengselet hadde sagt til ham, at egentlig skulle også han skytes sammen med de 12 som onsdag ble hentet ut fra dødscellene. Men på grunn av saken hans har fått stor oppmerksomhet i Norge, og deretter i Somaliland har myndighetene følte seg presset til å utsette henrettelsen, av Saad Jidre, forteller Farid Bouras.

- Vår klient er sjeleglad for at norske medier har satt drapsdommen på dagsorden, og at utenriksminister Ine Eriksen Søreide har vært i personlig kontakt med presidenten i Somaliland.

PRESS: Advokat John Christian Elden mener press fra Norge har ført til at Saad Jide ikke er henrettet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PRESS: Advokat John Christian Elden mener press fra Norge har ført til at Saad Jide ikke er henrettet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Press fra Norge har ført til at saken nå skal prøves for en høyere domstol i den selverklærte afrikanske republikken, sier advokat John Christian Elden.

- Saad Jidre var tydelig preget av henrettelsene da jeg snakket med ham på telefon i dag. Flere av dem som ble hentet ut fra cella hans, har han blitt godt kjent med, sier Farid Bouras til Dagbladet.

- Hva vet dere om henrettelsene?

- Vi har fått opplyst at 12 menn skal henrettes. Seks av dem var plassert i samme celle som Saad Jidre. De seks andre satt på en annen dødscelle, sier bistandsadvokat Bouras.

Forferdelige forhold

Saad Jidres norske advokater er ikke kjent med hva mennene er dømt for. Mennene som ble henrettet i Hargeisa i januar i år, var dømt for terror og drap.

- Forholdene i pirat-fengselet er vanskelig. En ung mann i 20-åra, som sammen med 15 andre delte celle med Saad Jidre, døde på cella for noen dager side. Mannen døde med håndjern på. Han fikk heller ikke livsnødvendig medisin, sier Bouras.

16-MANNS CELLER: Pirat-fengslet i Hargeisa har ikke eneceller, men store celler hvor 16 til 17 mann soner sammen. Tony Karumba / AFP / NTB
16-MANNS CELLER: Pirat-fengslet i Hargeisa har ikke eneceller, men store celler hvor 16 til 17 mann soner sammen. Tony Karumba / AFP / NTB Vis mer

- Hvordan er forholdene i pirat-fengselet?

- De kan på ingen måte sammenliknes med et norsk fengsel, selv om norske skattepenger har vært med å finansiere fengselet. Fanger som blir oppfattet som vanskelige, blir lenket i kjetting fast til veggen. I dette pirat-fengselet er Saad Jidre plassert. Han sliter med helseproblemer, og har ikke fått de medisiner han trenger, sier Farid Bouras.

Norsk statsborger

Saad Jidre som i forrige uke ble dømt til døden, er norsk statsborger. Han kom til Norge som flyktning i 1995.

- Selv om Saad Jidre er norsk statsborger, mener presidenten – Muse Bihi Abdi – og myndighetene i Somaliland at han er somalilandsk statsborger, og ikke norsk. Han har bare pass fra Norge, likevel mener de lokale myndighetene at han er statsborger i Somaliland, sier Bouras.

- NORDMANN: - Saad Jidre er norsk statsborger, og risikerer å bli skutt i Somaliland, sier bistandsadvokat Farid Bouras. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- NORDMANN: - Saad Jidre er norsk statsborger, og risikerer å bli skutt i Somaliland, sier bistandsadvokat Farid Bouras. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hadde han ikke hatt norsk statsborgerskap, taler alt for at for at hadde blitt skutt nå, sier Farid Bouras.

- Er du født eller har blodsbånd til Somaliland, vil du etter myndighetene i landet, og etter de innflytelsesrike klanenes oppfatning alltid være somalilandsk. Uansett om du bare har statsborgerskap i et annet land sier Farid Bouras.

Saad Jidre er dømt til døden for å ha drap i Somaliland. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer