Corona

«Centaurus» oppdaget i Danmark

Det er påvist et tilfelle av corona-varianten BA. 2.75 i Danmark.

Corona. Foto: Creativeneko / Shutterstock / NTB
Corona. Foto: Creativeneko / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk variant av coronaviruset som bærer kodenavnet BA. 2.75, men som har fått kallenavnet «Centaurus», er blitt påvist i Danmark.

Det bekrefter Søren Alexandersen, faglig direktør hos Statens Serum Institut (SSI), overfor Dagbladet.

Det var danske TV 2 som først omtalte saken.

I en e-post til Dagbladet opplyser Alexandersen at det er en dansk statsborger som har blitt smittet på ferie i Hellas.

Helsemyndighetene har vært i kontakt med den smittede og har rådet vedkommende til å følge anbefalingene om å bli hjemme til vedkommende er symptomfri og at personens nærkontakter bør teste seg, opplyser den faglige direktøren i SSI.

Virologer i flere land går ut med en bekymringsmelding rundt coronavirus-varianten BA. 2.75, som er en undervariant av omikron.

Den nye varianten skiller seg likevel såpass fra modervarianten at den har fått sitt eget kallenavn, «Centaurus», skriver The Guardian.

Sprer seg raskere

BA. 2.75 ble først oppdaget i India tidlig i mai, og siden har antall smittetilfeller skutt i været. Virologer hevder nå at varianten sprer seg raskere enn BA. 5 som for tiden dominerer i Norge.

Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter overfor Dagbladet at «Centaurus» ikke er påvist i Norge;

- BA. 2.75 har ikke blitt påvist i Norge enda, skriver Torstein Aune, seniorrådgiver ved avdeling for virologi i FHI, i en e-post til Dagbladet.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer

BA. 2.75 er en undervariant av BA.2. Den har fått stor internasjonal oppmerksomhet på grunn av ni definerende mutasjoner i spikeproteinet, som skiller den fra de forrige omikronvariantene. Mutasjonene i spikeproteinet kan føre til at viruset unnviker immuniteten, opplyser Alexandersen til Dagbladet.

- Det er imidlertid uklart om BA. 2.75 er mere smittsom og om viruset unnviker immunitet eller infeksjon og vaksinasjon i høyere grad enn de tidligere omikron undervariantene. Vi vet heller ikke på nåværende tidspunkt om varianten gir et mer alvorlig sykdomsforløp enn de andre omikronvariantene, herunder BA. 5 som er den dominerende varianten i Danmark og internasjonalt, skriver den faglige direktøren i SSI til Dagbladet.

Vil ikke endre noe

SSI sier det foreløpig er usikkert hvordan varianten vil spre seg i landet, men at de overvåker alle positive coronatester i landet for å holde øye med hvilke varianter som florerer i samfunnet.

- Vi kommer foreløpig ikke til å endre noe strategi for å hindre spredning av coronaviruset etter at vi har fått påvist omikronvarianten BA. 2.75 i Danmark, opplyser SSI til Dagbladet.

De påpeker at varianten har smittet med en høy hastighet i India, men at det foreløpig ikke er noe som tilsier at denne varianten av omikron gir et mer alvorlig sykdomsforløp enn de tidligere omikronvariantene.

Likevel har SSI satt opp en risikogruppe for å løpende vurdere de nye variantene som potensielt kan være problematiske, blant annet BA. 2.75. opplyser Alexandersen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer