Centimeter fra katastrofe

En million rammet av flommen i England. Og det blir verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - Dette skyldes klimaforandringer

(Dagbladet.no): 350 000 briter er uten vann, 50 000 er uten strøm, og 500 000 kan bli det. Samtidig kan regnet føre til at vannstanden i flere elver blir opp til seks meter høyere enn normalt. Men ennå har vi ikke sett det verste, ifølge den britiske avisa Daily Mail.

Flommen i England begynte i slutten av juni, og den regnes som den verste noensinne.

- Vi har ikke sett flom på denne størrelsen før. Rekorden ble satt i 1947, og den er allerede forbigått, sier flomfareeksperten Anthony Perry til Daily Mail.

Fem centimeters margin

I går kjempet brannmannskaper og marinesoldater mot vannmassene ved en kraftstasjon i Gloucester, som sørger for elektrisitet til 500 000 mennesker i Sør-Wales og Gloucestershire. De unngikk katastrofen med bare noen centimeters margin, ifølge Sky News, som forteller at vannet i elva Severn stoppet å stige bare fem centimeter fra bryggeveggen, som beskytter både sentrum av byen og kraftstasjonen.

- Det er ganske ille, for å si det som det er. Det er folk fra brannvesenet som har vært her i 24 timer. De ser utslitte ut, sa en av mannskapet til Daily Mail i går.

Men været kan skape større problemer i løpet av de neste dagene. Også i flere andre elver er vannstanden i ferd med å stige faretruende høyt.

FLOM: Slik så det ut i Gloucester i går. Foto: SCANPIX / AFP / EDMOND TERAKOPIAN
FLOM: Slik så det ut i Gloucester i går. Foto: SCANPIX / AFP / EDMOND TERAKOPIAN Vis mer

Folk i sentrale og sørlige deler av England har allerede blitt masseevakuert, etter at de forrige fredag opplevde en måneds regnmengde på én time. Worcestershire, Warwickshire, Herefordshire, Gloucestershire, Lincolnshire, Oxfordshire og Berkshire er områdene some er hardest rammet, ifølge Sky News.

E-coli i vannet

Vannselskapet Seven Trent Water har sagt at 150 000 mennesker kan bli uten vann så lenge som 14 dager på grunn av flom i vannstasjonen. Supermarkedene har begynt å gå tomme for varer som melk, brød vann og bensin, etter at flere har begynt å gjøre panikk-innkjøp.

Men flommen fører også med seg andre farer, som ikke alle er like klar over. Ifølge professor Ian Chuckie ved Bristol University kan flomvannet inneholde E-colibakterier fra avføring.

- Jeg er forbløffet over å se små barn leke i flomvannet. Foreldrene deres er utrolig dumme. De tror det dreier seg om harmløst regnvann, men det er faktisk ubehandlet kloakk, sier han til Daily Mail.

Ifølge det britiske metereologiske instituttet har folk i noen områder i Storbritannia allerede vært ofre for dobbelt så mye regn som normalt i juli, som er 62 millimeter.

KRAFTSTASJON: Britiske brannmannskaper jobbet i går kveld med å sikre kraftstasjonen i Gloucester.
THEMSEN STIGER: Themsen er en av elvene hvor vannstanden stiger faretruende høyt. Her fra Newbridge i nærheten av Oxford.
HØY VANNSTAND: En britisk soldat bærer sandsekker for å sikre kraftstasjonen i Gloucester.