Lars Skalstad, Trygg Trafikk, Larvik

Centimeter unna: - Kunne drept ham

Lars Skalstad fanget trafikkdramaet på dashbord-kameraet sitt. Trygg Trafikk mener situasjonen var veldig farlig.

FARLIG SITUASJON: Lars Skalstad sier han var centimeter unna å treffe en fotgjenger som gikk uten refleks langs veien i mørket. Foto: Lars Skalstad. Reporter: Emma Dalen. Vis mer
Publisert

Første nyttårsdag kjørte Skalstad på strekningen mellom Helgeroa og Larvik.

I videoen ser man at det plutselig dukker opp en fotgjenger gående på veiskuldra på den hvite veistripa i mørket. Noe Skalstad opplevde dramatisk.

- Det var bare noen centimeter fra at jeg kunne drept eller skadet ham hardt, fortviler Skalstad, som opplyser at han holdt fartsgrensa på 80 km/t.

- Vemmelig

Skalstad, som tidligere har jobbet som yrkessjåfør, forteller at han daglig kjører ruta, men aldri har opplevd noe liknende.

- Det var en vemmelig opplevelse. Jeg så ham ikke før han var ved panseret mitt, det var utrolig vanskelig å se. Det var ikke veldig morsomt, sier Skalstad.

Selv på videoen er det ikke enkelt å oppdage personen som tydelig ikke brukte refleks.

KRANGLER: En krangel fører til en ekstraordinær situasjon i trafikken i Yulin, Kina. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Både Østlandsposten og NRK har omtalt saken. Skalstad har også delt videoen på Facebook.

- Jeg har fått tilbakemelding om at flere har sett videoen seks-sju ganger før de får øye på personen, forklarer han.

Han varslet også politiet om episoden.

- Veldig farlig

Dagbladet har vist videoen til Ann Helen Hansen i Trygg Trafikk. Hun mener fotgjengeren utsetter seg selv for unødvendig høy risiko.

- I tillegg til ikke å bruke refleks går personen på feil side av veien når det ikke er fortau, med ryggen mot trafikken. Det er veldig farlig. Har du ikke oversikt over trafikkbildet, kan du heller ikke ta ansvar for egen sikkerhet, sier Hansen.

Hun påpeker at bilister har hovedansvaret for å ha oversikt der de kjører, men at også fotgjengere har et ansvar om å være aktsomme og synlige i trafikken.

- I 70-80 km/t i mørket vil en fotgjenger uten refleks komme ekstremt tett på før han er synlig for sjåføren. Som fotgjenger er du ekstremt sårbar, det er ingen tvil om hvem som kommer dårligst ut av et sammenstøt med bil. Derfor er det ekstremt viktig å gjøre tiltak for egen sikkerhet når du er ute og går i mørket, sier hun.

Refleksbønn

Hun bemerker at refleks er et enkelt, men viktig grep for gjøre seg selv synlig i mørket, og viser til siste reflekstelling som viser at bare 45 prosent av nordmenn bruker refleks.

- Vi vet at risikoen for å bli drept eller skadet for fotgjengere er høyere på natt enn på dagen. Ved å gjøre seg selv synlig og samtidig sørge for at du har oversikt over trafikkbildet vil du kunne redusere farlige situasjoner. 45 prosent er en positiv trend, men fortsatt under halvparten. Det er altfor dårlig. Det er et kostnadseffektivt tiltak, som har god effekt, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer