Cermaq bekrefter Mitsubishi-bud

Mitsubishi byr 8,88 milliarder for det statlig kontrollerte fiskeoppdrettsselskapet.

 Oppdretts-bud:  Mitsubishi Corp. byr 8,88 milliarder kroner for Cermaq. Foto:Aleksander Nordahl/Dagbladet
Oppdretts-bud: Mitsubishi Corp. byr 8,88 milliarder kroner for Cermaq. Foto:Aleksander Nordahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Styret i Cermaq ASA har ifølge en fersk melding inngått en avtale med Mitsubishi Corporation der sistnevnte, gjennom det heleide datterselskapet MC Ocean Holdings Limited vil fremsette et frivillig tilbud  for kjøp av samtlige aksjer i Cermaq for 96 kroner per aksje med oppgjør i kontanter.

Tilbudet verdsetter aksjekapitalen i Cermaq til ca. 8 880 millioner kroner på fullt utvannet basis.

Ved børsslutt fredag 19. september var selskapets verdi 7.770 millioner kroner, tilsvarende 84 kroner per aksje.

Prisen i tilbudet representerer en premie på 14,3 % (ca. 1,11 milliarder kroner) i forhold til Cermaqs sluttkurs den 19. september 2014 og en premie på 18,3 % i forhold til volumvektet gjennomsnittskurs siste tre måneder, beregnet fra den 19. september 2014 som er den siste handelsdagen før offentliggjøringen av Mitsubishi Corporations tilbud.

«Styret i Cermaq ASA anbefaler enstemmig det frivillige kontanttilbudet fremsatt av Mitsubishi Corporation for kjøp av samtlige utstedte aksjer i Cermaq ASA», heter det i meldingen.

- Tilbudet reflekterer den finansielle og strategiske verdien av Cermaq og innebærer en attraktiv tilbudspremie for aksjonærene. I tillegg er Mitsubishi Corporation en strategisk og industriell eier som vil bidra til å styrke Cermaqs tilstedeværelse i viktige asiatiske markeder. Sammen vil Cermaq og Mitsubishi Corporation bli verdens nest største lakseoppdrettsselskap, godt posisjonert for videre bærekraftig vekst», sier styreleder i Cermaq ASA, Rebekka Glasser Herlofsen, i en kommentar.

Nærings- og fiskeridepartementet er største eier i Cermaq, med en eierandel på 59,17 prosent. Deretter følger Folketrygdfondet med en eierandel på 6,38 prosent.

Positivt med bud - Jeg registrerer at et stort internasjonalt industriselskap er interessert i Cermaq. Det synes jeg er positivt og det bekrefter at norsk oppdrettsnæring oppfattes som en spennende sektor i et globalt perspektiv, sier næringsminister Monica Mæland i en kommentar mandag morgen.

- Regjeringens ambisjon er å redusere det statlige eierskapet. Her har det kommet et konkret bud på et av selskapene hvor staten er en stor, men ikke nødvendig langsiktig eier, fortsetter Mæland.

Hun mener at en ny eier med sterk posisjon i fremvoksende økonomier kan bidra til å utvikle markeder både for Cermaq og næringen som helhet.

- Jeg legger vekt på at styret i Cermaq mener dette er en god industriell løsning og anbefaler aksjonærene å akseptere budet, sier Mæland.

Marine Harvest ville kjøpe Basert på en pris på 8,88 milliarder kroner og prisen Cermaq fikk for forselskapet Ewos i fjor sommer tilsvarer det samlet 15,38 milliarder kroner.

Til sammenligning kan det nevnes at det er 58,6 prosent mer enn det Marine Harvest var villig til å betale i april i fjor, da selskapet bød 9,7 milliarder kroner for hele Cermaq med Ewos.

I juli i fjor solgte Cermaq forselskapet Ewos til Altor og Bain Capital for 6,5 milliarder kroner.

- Cermaq støtter en videre konsolidering av oppdrettsindustrien i utvalgte geografiske områder og vil vurdere ulike løsninger for å utvikle selskapets sterke posisjon og optimalisere verdier for aksjonærene, het den den gangen.

I forkant av det hadde Marine Harvest, i slutten av april, forsøkte å kjøpe Cermaq. Fra før lå Cermaq inne med et bud på Copeinca, som staten var i ferd med å ta stilling til.

Budet til Marine Harvest var på 9,7 milliarder kroner. Budet forutsatte at aksjonærene i Cermaq valgte å ikke gjennomføre Copeinca-transaksjonen.

Etter litt frem og tilbake ble det klart at det ble vanskelig å få daværende næringsminister Trond Giskes velsignelse, og Marine Harvest gikk dermed for plan B og en mindre eierandel.

Marine Harvest kom imidlertid heller ikke opp i den minste eierandelen, på 33,4 prosent, som selskapet måtte ha for å gå videre, og solgte seg derfor ut igjen i slutten av juni.

Flere nyheter
Japansk kjempe snuser på Cermaq Cermaq skuffer
ILA-virus ved Cermaq-anlegg