Cermaq bøtelagt for å ha sparket gravid

Den globale oppdrettsgiganten Cermaq, deleid av den norske stat, er bøtelagt av chilenske myndigheter etter at en gravid fabrikkarbeider mistet jobben.

BØTELAGT: 15 gravide chilenere kjemper mot den norske delvis statseide oppdrettsgiganten Cermaq får å beholde jobbene sine. Bildet er tatt fra Dagbladets besøk i én av konsernets fileteringsfabrikker i Chile i 2003. Foto: Aleksander Nordahl
BØTELAGT: 15 gravide chilenere kjemper mot den norske delvis statseide oppdrettsgiganten Cermaq får å beholde jobbene sine. Bildet er tatt fra Dagbladets besøk i én av konsernets fileteringsfabrikker i Chile i 2003. Foto: Aleksander NordahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Ytterligere 14 gravide chilenere går rettens vei for å beholde jobbene sine i Cermaq-eide Mainstream Chile. Konflikten mellom den norske stats oppdrettskonsern og de gravide, chilenske kvinnene er indirekte en følge av masseoppsigelser i kjølvannet av fiskesykdom og krise i chilensk oppdrett.

- Trakasserer kvinnene
- Det er en skam at nordmenn oppfører seg på denne måten. Rike direktører viser mangel på respekt for gravide kvinner, som kun ønsker å arbeide for mat til hjemmet, sier William Rebolledo, fagforeningsleder i Mainstream Chile.

- Den chilenske regjeringen, som har en kvinne som president, bør ikke tolerere at multinasjonale selskaper misbruker våre kvinner, sier Rebolledo til den chilenske miljøvernorganisasjonen Ecoceanos´ nyhetsbyrå.

Han hevder at oppsigelsen av de gravide kvinnene, kommer i tillegg til at de «konstant blir trakassert» av oppdrettsselskapets mellomledere, og at ledelsen er vel vitende om dette.

- Det er avskyelig at filéten fra en laks verdsettes høyere enn en gravid kvinne, raser fagforeningslederen.

- Har fulgt chilensk lov
Cermaqs ledelse i Norge avdramatiserer imidlertid situasjonen sterkt.

- Vi har fulgt chilensk lov, sier Lise Bergan, informasjonsdirektør i Cermaq til Dagbladet.no.

Cermaq-eide Mainstream Chile har anket boten på rundt 115 000 kroner fra det chilenske arbeidstilsynet. Bergan sier saken dreier seg om hvorvidt en gravid kvinne skal bli gjeninnsatt i jobb etter at kontrakten er utløpt.

Hun presiserer at alle de 15 gravide kvinnene er midlertidig ansatte, og at kontraktstida er utløpt.

I Chile er det ikke lov å si opp gravide før ett år etter fødselen. For midlertidig ansatte skaper dette en spesiell situasjon, i følge Bergan.

- Hvis midlertidig ansatte blir gravide i løpet av kontraktstida, kan man ikke avslutte kontrakten med den sluttdatoen som er fastsatt. Da kan arbeidsgiver gå til domstolen og be om tillatelse til å avslutte arbeidsforholdet i tråd med datoen i kontrakten, sier hun.

Får lønn
Bergan understreker at de 14 kvinnene vil få lønn under den rettslige striden, og at lønna ikke vil ble krevet tilbakebetalt dersom kvinnene til slutt skulle tape.

KONSERNSJEF: Geir Isaksen. Foto: Scanpix
KONSERNSJEF: Geir Isaksen. Foto: Scanpix Vis mer

- For de som er gravide er det klart at det ligger incentiver i systemet ved å få utsatt avslutningen av deres midlertidige avtale.

- Mener du at kvinnene spekulerer i dette?

- Nei, det vil jeg ikke si. Men systemet er basert på andre tradisjoner enn i Norge, og i Chile er  det ikke uvanlig å be om å få forlenget disse avtalene. Vi prøver å gjøre dette på en ryddig måte, sier Bergan.

Anker bot
Boten på 115 000 kroner fra det chilenske arbeidstilsynet, er Cermaq uenig i. Bergan sier konflikten handler om at en kvinne ble avvist fordi hun krevde å bli gjeninnsatt ti dager etter at fristen for å fremme kravet var utløpt. Kvinne har 60 dager på seg til å fremme kravet om gjeninnsettelse.

Tilsynet støtter imidlertid kvinnen, og ustedte derfor boten. Cermaqs anke gjør at saken kommer opp for retten senere denne måneden.

- Fagforeningsleder Rebolledo hevder dere trakasserer gravide kvinner?

- Den påstanden kjenner vi oss ikke igjen i, sier Bergan.

Mainstream Chile er verdens nest største oppdrettsselskap. Ved utgangen av 2006 hadde selskapet over 2600 fast og midlertidig ansatte, det høyeste antallet i bedriften noensinne. I april i år var arbeidsstokken nede i et sted mellom 1400 og 1500. Fiskesykdom og krise i chilensk oppdrett har ført til masseoppsigelser i chilensk oppdrett generelt - noe også Cermaqs ansatte rammes av.

STØRSTE EIER: Næringsminister Sylvia Brustad. Foto: Scanpix
STØRSTE EIER: Næringsminister Sylvia Brustad. Foto: Scanpix Vis mer