Cern venter på den store kollisjonen

- Bra oppstart, sier norsk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nordmennene Steinar Stapnes og Heidi Sandaker har vært ved laboratoriet i Cern, et stykke utenfor Genève i Sveits, siden oppstarten av Large Hadron Colliderr (LHC), den 10. september.

- Oppstarten har gått veldig bra. Vi kjører nå tester av LHC daglig, og alt ser ut til å fungere, forteller Stapnes til Dagbladet.no.Venter i spenning

LHC er en 27 kilometer lang, ringformet tunnel som ligger om lag 100 meter under bakken. I tunnelen ledes stråler av partikler som etterhvert vil smelle sammen i kollisjoner.

Forskerne venter nå spent på hva som vil skje når partiklene krasjer.

- Vi forventer at den første store kollisjonen vil inntreffe om en til to måneder, men de virkelige resultatene vil vi nok ikke få før i 2009. Arbeidet fram til det går ut på å samle mest mulig data, forteller Sandaker til Dagbladet.no.- Nå gjør vi maskinen klar slik at vi kan få så gode kollisjoner som mulig. Vi tester de forskjellige delene av akseleratoren, og sender en del partikler rundt i ring, legger hun til.Tre hovedmål Forskerne har tre hovedmål ved eksperimentet. De ønsker å finne ut hvor masse kommer fra, hvor det har blitt av stoffet antimaterie - og de ønsker å finne ut mer om ukjent materie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer