Cern venter på den store kollisjonen

- Bra oppstart, sier norsk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nordmennene Steinar Stapnes og Heidi Sandaker har vært ved laboratoriet i Cern, et stykke utenfor Genève i Sveits, siden oppstarten av Large Hadron Colliderr (LHC), den 10. september.

- Oppstarten har gått veldig bra. Vi kjører nå tester av LHC daglig, og alt ser ut til å fungere, forteller Stapnes til Dagbladet.no.Venter i spenning

LHC er en 27 kilometer lang, ringformet tunnel som ligger om lag 100 meter under bakken. I tunnelen ledes stråler av partikler som etterhvert vil smelle sammen i kollisjoner.

Forskerne venter nå spent på hva som vil skje når partiklene krasjer.

- Vi forventer at den første store kollisjonen vil inntreffe om en til to måneder, men de virkelige resultatene vil vi nok ikke få før i 2009. Arbeidet fram til det går ut på å samle mest mulig data, forteller Sandaker til Dagbladet.no.- Nå gjør vi maskinen klar slik at vi kan få så gode kollisjoner som mulig. Vi tester de forskjellige delene av akseleratoren, og sender en del partikler rundt i ring, legger hun til.Tre hovedmål Forskerne har tre hovedmål ved eksperimentet. De ønsker å finne ut hvor masse kommer fra, hvor det har blitt av stoffet antimaterie - og de ønsker å finne ut mer om ukjent materie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.