Ceyda ble symbolet på fredelige demonstranter da hun i rød sommerkjole sto helt stille mens hun ble peppersprayet

Nå har politimannen fått sin ironiske dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er gått to år siden Ceyda Sungur, iført en rød, sommerlig kjole, tilsynelatende uprovosert ble dynket i pepperspray av en politimann under en demonstrasjon i Istanbul i Tyrkia.

Reuters-fotografen Osman Orsal knipset bildene av den unge kvinnen, som seinere falt i bakken. Bildene gikk verden rundt som et symbol på de fredelige demonstrantenes makttap mot politifolk som iført skjold, maske og verneutstyr sprayet ned alle som demonstrerte.

600 trær De demonstrerte mot utbyggingen av et grøntområde i den tyrkiske byen. Som ut av det blå, begynte politimannen å spraye ned Sungur.

Selv om hun snudde ryggen til ham da han begynte, fortsatte han.

Nå har den tyrkiske offiseren omsider fått sin dom i tyrkisk rett: Han må plante 600 trær.

Dommen er ironisk, påpeker Reuters ifølge The Guardian, siden hele demonstrasjonen startet som en protest mot utbyggingen av et grøntområde.

Elleve døde Politimannen er også gitt ansvaret for å ta vare på trærne også i seks måneder etter at de er plantet. Fengselsstraff får han bare om han skulle gjenta samme handling i løpet av de neste fem åra.

Det han gjorde den 5. juni 2013, gikk ikke forbi i stillhet. Bildet har gitt fotografen Osman Orsal 12 priser, og ble et symbol på hvor galt det gikk i Tyrkia den sommeren.

Demonstrasjonene utviklet seg raskt, og ble en voldelig kamp mellom demonstrantene, regjeringen og statsminister Recep Tayyip Erdogan over flere uker i flere byer.

Elleve mennesker mistet livet og over 8 000 mennesker ble skadd.

- Flere som meg Etter at Sungur ble sprayet ned av politimannen, fant kollegene hennes henne kollapset på en benk.

Noen dager seinere sa kvinnen selv at hennes situasjon ikke var unik, selv om bildene av henne gikk verden rundt.

- Flere andre personer, helt like som meg, var også ute og protesterte og forsvarte sine rettigheter, forsvarte demokratiet. De ble også gasset, sier hun.

Tidligere har mediene omtalt middelet politiet brukte som tåregass, men det skal ifølge The Guardian være feil. Det skal altså ha vært pepperspray kvinnen ble dynket i.

Dagbladet var i Tyrkia da demonstrasjonene pågikk. Se videoene i denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer