Champagne for rettferdighet

HAUGESUND (Dagbladet): Elisabeth Enerstvedt (40) og Turid Henriksen (49) nektet å utføre grove fysiske tvangstiltak overfor en psykisk utviklingshemmet pasient. I går tok de en knusende revansje over kommunen som påla dem å ta del i den ulovlige mishandlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da fikk de belønning for strevet: En enstemmig dom fra Stavanger byrett ga dem medhold i at tvangstiltakene som ble brukt mot autisten ikke var lovlige. Elisabeth Enerstvedt fikk også medhold i at endringsoppsigelsen av henne var ulovlig, og fikk økonomisk oppreising på 200000 kroner.

- Kampen har nesten kostet både helse og hjem, men vi hadde ikke noe valg. Ingen av oss kunne være med på de alvorlige straffetiltakene som den forsvarsløse kvinnen ble utsatt for. Heldigvis seiret rettferdigheten til slutt, smiler en lykkelig Elisabeth og tar et godt tak rundt kollega Turid Henriksen.
Siden dommen i den private sivilsaken som Elisabeth reiste mot Haugesund kommune falt i går, har gratulasjonshilsenene strømmet på. Vaiende flagg pryder innkjørselen, og jubelrop fra familie, venner og kollegaer høres inne fra eneboligen: Tre års kamp mot Haugesund kommune er foreløpig over.

- Nektet

- Det var en stor lettelse å vinne. Jeg har hele tida håpet at rettferdigheten skulle vinne, men det skjer ikke alltid når en slåss mot en mektig motpart. Nå har jeg også rettens kjennelse på at det var galt å tvinge oss til å gjennomføre den grusomme tvangsbehandlingen, sier Elisabeth fornøyd.

Kampen mot Haugesund kommune har vært lang og vanskelig, og startet i 1994. De to vestlandskvinnene hadde vært hjelpepleiere innen vernepleien i 18 og 19 år da de begynte å stille kritiske spørsmål til tvangsbehandlingen av en selvskadende autistisk kvinne. Behandlingsopplegget var spesiallaget av psykologene Jens Skår og Arild Karlsen. Sistnevnte var psykologen bak terapien i den mye omtalte Sol-saken.

Hørte redselsskrik

- Jeg fikk ikke sove om natta når jeg tenkte på maktbruken jeg måtte gjennomføre på kvinnen. De fortvilte skrikene hennes bar preg av mye smerte, og min egen samvittighet tilsa at denne delen av atferdsterapien hadde så stort innslag av alvorlig, kanskje straffbar fysisk tvang, at jeg ikke kunne være med på det, forteller Elisabeth.

Hun var verneombud for avdelingen, og følte det som sin plikt å si ifra.

Men da hun og seinere også kollega Turid Henriksen forklarte ledelsen at de reserverte seg mot å delta i behandlingsopplegget, fikk de advarseler fra kommunen.

- Vi ble pålagt å utføre alle tvangstiltakene, selv om det ikke finnes noen lovhjemmel for bruk av tvang i atferdsterapi overfor psykisk utviklingshemmede, forteller de to hjelpepleierne.
De fikk også klar beskjed av pleie- og omsorgssjefen om å utføre ordrene de ble pålagt. Alt annet ble oppfattet som ordrenekt - som var oppsigelsesgrunn.

Full seier

Elisabeth og Turid valgte likevel å følge sin egen samvittighet og rettsoppfatning, og nektet å være med på tvangsbruken fordi de mente den autistiske kvinnen hadde det vondt. Arbeidsgiver fjernet dem fra sine stillinger. Turid ble syk av behandlingen hun fikk av sin egen arbeidsgiver, mens Elisabeth bestemte seg for å kjempe videre.

RETTFERDIG: Elisabeth Enerstvedt og Turid Henriksen strålende fornøyd med seieren.