ANERKJENNES: Regionen Champagne ble lørdag kronet med den prestisjetunge utmerkelsen. Foto: AFP PHOTO / ALAIN JULIEN
ANERKJENNES: Regionen Champagne ble lørdag kronet med den prestisjetunge utmerkelsen. Foto: AFP PHOTO / ALAIN JULIENVis mer

Champagne inn på UNESCOs verdensarvliste

Dobbeltseier for fransk vin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Champagnes historiske vingårder og vinkjellere, der verdens mest kjente musserende viner produseres og lagres, ble lørdag innlemmet i UNESCOs verdensarvliste.

Det ble dobbeltseier for fransk vin ettersom også distriktet Burgund ble kronet med den prestisjetunge utmerkelsen. UNESCOs verdensarvliste omfatter steder som har enestående betydning for menneskeheten og bør bevares.

For Champagnes del gjelder statusen stedene der musserende vin ble utviklet ved hjelp av en ny gjæringsmetode i flasken fra begynnelsen av det 17. århundre fram til den tidlige industrialiseringen i det 19. århundre, uttaler UNESCO.

Burgund fikk særlig ros for de unike vingårdene i Côte de Nuits og Côte de Beaune, som produserer noen av de beste rødvinene som er laget av druene Pinot Noir og Chardonnay.

- Champagne og Burgund er to fantastiske franske regioner som viser hva Frankrike gjør best, sa landets UNESCO-ambassadør Philippe Lalliot.

UNESCOs rådgivende organ ICOMOS var lørdag samlet i den tyske byen Bonn for å vurdere kandidater til listen. Champagne og Burgund var blant elleve steder som ble tildelt verdensarvstatus. Totalt finnes det nå 41 franske steder på listen.

Fra Norge har Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan søkt om å komme på listen. (©NTB)

VERDENSARV: Champagnes historiske vingårder og vinkjellere er nå å finne på UNESCOs verdensarvliste. Foot: AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI
VERDENSARV: Champagnes historiske vingårder og vinkjellere er nå å finne på UNESCOs verdensarvliste. Foot: AFP PHOTO / FRANCOIS NASCIMBENI Vis mer