SAKEN ER ANKET: I slutten av forrige måned fikk Stangeland gladnyheten om at han er blitt frikjent av Borgarting lagmannsrett i den omstridte pensjonssaken. Da dro han hjem til familien og feiret det han kalte en julegave. - Nå er jo den julegaven tatt tilbake, sier Stangeland til Dagbladet om at Riksadvokaten nå har anket saken, som trolig vil gå til Høyesterett. Foto: Jo Straube / Dagbladet
SAKEN ER ANKET: I slutten av forrige måned fikk Stangeland gladnyheten om at han er blitt frikjent av Borgarting lagmannsrett i den omstridte pensjonssaken. Da dro han hjem til familien og feiret det han kalte en julegave. - Nå er jo den julegaven tatt tilbake, sier Stangeland til Dagbladet om at Riksadvokaten nå har anket saken, som trolig vil gå til Høyesterett. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

«Champagneflaska står på kjøkkenet hjemme, klar til å åpnes»

Magnus Stangeland har tro på endelig frifinnelse i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag morges ble det kjent at Riksadvokaten anker saken hvor påtalemyndighet mener Magnus Stangeland urettmessig har mottatt for mye pensjon som tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet.

- Skuffende
Dermed kan saken havne i Høyesterett.

- Ja, dette var skuffende, jeg hadde jo håpet at det ikke ville bli en anke, men når de først har gjort det, håper jeg jo det vil gå bra, sier den tidligere stortingspolitikeren, Magnus Stangeland.

I tingretten ble han først tiltalt for urettmessig å ha mottatt over en halv million for blant annet styrehonorar samtidig med at han mottok pensjon fra Stortingets svært omdiskuterte pensjonsordning.

Sammen med Anders Talleraas ble Stangeland dømt for grovt bedrageri i Oslo tingrett. Stangeland anket seinere dommen.

- Fratatt julegave
Nylig fikk Stangeland beskjed om at han var frikjent i lagmannsretten.

- Jeg hadde jo håpet å slippe en ny runde, men nå kan jeg ikke annet enn å gå inn i det med pågangsmot og optimisme. Det var en sterk avgjørelse i Borgarting lagmannsrett, så jeg tror det skal mye til før den blir forandret på av Høyesterett.
 
- Da du ble frikjent sa du at det var en fin julegave å få. Hva tenker du om det nå?

- Nå er jo den julegaven tatt tilbake igjen. Da jeg fikk frifinnelsen, så visste jeg at det var en sjanse for at saken kunne bli anket, sier Stangeland og legger til:

- Derfor har jeg ikke sprettet champagneflaska ennå, den står på kjøkkendisken hjemme og er klar til å åpnes. Jeg ser på den hver dag.

Stor påkjenning
Nå håper Stangeland at han og hans forsvarer kan komme raskt i gang med saken i Høyesterett i løpet av våren allerede. For Stangeland legger ikke skjul på at det har vært en voldsomt stor påkjenning både for ham og familien.

- Hvis du står mitt opp i det, så kan du jo tenke deg selv. Det er ikke noe kjekt når en slik sak blir hengende over oss både gjennom jul og nyttår. Sånn sett er ikke dette noe kjekt, nei, sier han og legger til:

- Det er sånn det. Jeg trodde jeg var ferdig nå, men den gang ei.

- Mye prestisje
Til NRK sier hans forsvarer, Sven Aage Valen, at han er overrasket over anken, og mener dommen fra lagmannsretten var soleklar, og i samsvar med rettspraksis.

- Men påtalemyndigheten har lagt ned så mye prestisje i denne saken at vi ikke så det som usannsynlig at de ville anke til Høyesterett, sier han til NRK.