Charles (4) får millionerstatning

BERGEN (Dagbladet): Charles ble født uten øyeepler og med andre misdannelser. Nå punger Vesta ut et millionforlik til fireåringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Charles' far ble behandlet med cellegift og medikamentet Sendoxan ved Haukeland sykehus i 1997. Like etter ble hans kone gravid. Sønnen ble født uten øyeepler og med andre misdannelser. Mandag startet erstatningssaken mellom Charles' familie og Vesta forsikring, som var forsikringsselskapet for sykehuset i den aktuelle perioden. Spørsmålet som skulle avklares var om Charles' far ble holdt løpende informert om bivirkningene av medikamentene han fikk.

I går formiddag kom partene til enighet om et forlik utenfor rettssalen. Forliket innebærer at familien får et hemmelig millionbeløp for sønnens medfødte skader.

- Penger er ikke det viktige. Vi ville betalt tilbake alt om Charles bare kunne se oss, sier mamma Selastina Pushpaseelan (34).

- Charles må leve med skadene resten av livet, og vil trenge hjelp hele tida. Penger hjelper lite når helsa ikke er god, legger pappa Pushpaseelan Saverimuthu (36) til.

Nytt hus

Charles har nå fått øyeproteser, og med forliksbeløpet venter en lettere hverdag for gutten og hans familie.

Øverst på lista står et nytt sted å bo, med spesialinnretninger og hjelpemidler som ikke finnes i boligblokken i Fyllingsdalen hvor familien på fem bor i dag. Charles har også behov for en trillevogn slik at den motoriske utviklingen ikke blir svekket.

Inntil i går har ikke familien hatt råd til noe av dette.

Da Charles kom til verden, var det uten øyeepler. I tillegg har han epilepsi og har også slitt med bronkitt og luftveisinfeksjoner. Han klør kraftig og pådrar seg sår, og må flere ganger daglig smøres med hudsalve. Misdannelsene er svært sjeldne, og 4-åringen må ha tilsyn døgnet rundt.

For familien har de fire siste åra fortonet seg som en eneste lang juridisk dragkamp for å sikre Charles et verdig liv. De har kjempet for å bli trodd, samtidig som hverdagen har vært et ork.

- Vi må passe på ham hele tida, forteller mamma Selastina, som sammen med ektemannen er innvilget tre timer omsorgslønn i uka som avlastning.

Millionbeløp

Opprinnelig krevde familien mellom seks og åtte millioner kroner av Vesta, hvor Hordaland fylkeskommune var forsikret da Charles' pappa ble behandlet med cellegiftkuren. Ekteparet hevder sykehuset ikke informerte om faren for misdannelser på barn som blir unnfanget under og inntil tre måneder etter kuren.

Partene ønsker ikke å offentliggjøre størrelsen på forliksbeløpet, men det er på det rene at det dreier seg om millioner.

Fornøyd

Vesta forsikring har hele tida hevdet at informasjonsplikten ikke ble brutt. De mener også at sammenhengen mellom farens medisinske behandling og sønnens skader ikke kan dokumenteres. Vestas prosessfullmektig Turid Klovland sier likevel at selskapet er fornøyd med forliket.

- Men jeg understreker at Vesta ikke erkjenner erstatningsansvar i saken, sier hun.

- Hvorfor inngår dere da et forlik?

- Det får man tolke som man vil. Et forlik trenger ikke bety noe som helst i forhold til erstatningsansvar, mener Klovland.

FÅR MILLIONBELØP: Vesle Charles (4), som kom til verden uten øyne, får nå et millionbeløp fra Vesta forsikring etter skadene han ble født med. Mamma Selastina og pappa Pushpaseelan Saverimuthu er lettet over forliket.