Charles og Camilla møtte overlevende fra Utøya

- De er veldig varme mennesker, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

HILSTE PÅ:  
Prins Charles hilser på Lars Hjetland, som overlede angrepet på Utøya den 22. juli i fjor, på Nobels fredssenter tirsdag. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
HILSTE PÅ: Prins Charles hilser på Lars Hjetland, som overlede angrepet på Utøya den 22. juli i fjor, på Nobels fredssenter tirsdag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I anledning prins Charles og Camillas norgesbesøk hadde prinseparet selv tatt initiativ til å møte overlevende etter tragedien på Utøya.

- Jeg tror vi må ta det som et uttrykk for at 22. juli berørte langt utover landets grenser, og at det er ett av de mest alvorlige politiske angrepene vi har opplevd i den vestlige verden på svært langt tid, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB om samtalen med de kongelige.

Ti AUF-ere møtte prinsen, hertuginnen samt den norske kongen og dronningen på Nobels Fredssenter i Oslo til samtaler om hva ungdommene hadde opplevd, framtiden og engasjement blant unge i Norge.

- Lett og ledig - De var veldig varme mennesker og deltok mye i samtalene. Praten med de kongelige gikk lett og ledig, og de var hyggelige, personlige og uhøytidelige. Det ble sikkert noen tårer, men mye latter også, sier Pedersen.

Samtalene dreide seg blant annet om hvordan Norge hadde reagert på 22. juli, om hvordan ungdommen hadde tatt hverdagen tilbake, og om hvordan ungdomsengasjementet hadde blomstret etter hendelsen.

- Vi sa at det å oppleve noe meningsløst blir lettere å håndtere hvis det som skjer etterpå gir mening, sier Pedersen.

Stilte spørsmål - Det var en samtale som handlet mye om framtiden, sa AUF-lederen som fortalte at de kongelige blant annet stilte spørsmål om hvordan de skal håndtere rettssaken, og om hva norsk ungdom er opptatt av.

Pedersen tror terrorhandlingene 22. juli har dominert overskriftene og samtaleemnene i mange land, blant annet i Storbritannia - kanskje mer enn hva vi har vært klar over.

MED HERTUGINNEN: 
Prins Charles og hertuginne av Cornwall, Camilla, under musikkeansen på Nobels fredssenter i Oslo tirsdag kveld. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
MED HERTUGINNEN: Prins Charles og hertuginne av Cornwall, Camilla, under musikkeansen på Nobels fredssenter i Oslo tirsdag kveld. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- De tok initiativ til samtalen, og det må være et uttrykk for at mennesker i Storbritannia også har vært berørt - også de kongelige, sier Pedersen etter samtalene.

Besøker Bergen Prins Charles og hertuginne Camilla landet på Gardermoen like før klokken 13.40. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok imot paret før det hektiske tredagersprogrammet i Norge.

Foruten samtalene på Nobels Fredssenter var Charles og Camilla til stede under kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet på Akershus festning. Kvelden ble rundet av med middag på Slottet.

Onsdag vil paret i all hovedsak befinne seg i Bergen, der de blant annet vil få omvisning og være på konsert og mottakelse i Haakonshallen.

Torsdag vil prinseparet få en omvisning på Kunstindustrimuseets utstilling «Kongelige reiser 1905-2005», der de får kong Harald og dronning Sonja som omvisere.

Rundreise Besøket er en del av en skandinavisk rundreise for å markere at det er 60 år siden dronning Elisabeth II overtok tronen i Storbritannia. Etter norgesbesøket går turen til Sverige og Danmark.

Hoffekspert Kjell Arne Totland tror ikke det er tilfeldig at Norge er første land som blir besøkt på rundreisen.

- Dette går nok på at Norge er det landet av de tre nordiske landene som står dem nærmest, både slektsmessig og når det gjelder vennskapsbånd, sier Totland til TV 2.

AUF-LEDEREN:  AUF-leder Eskil Pedersen møtte hertuginnen av Cornwall, Camilla, i dag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
AUF-LEDEREN: AUF-leder Eskil Pedersen møtte hertuginnen av Cornwall, Camilla, i dag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

(NTB)

RUNDT SAMME BORD:  Prins Charles, kong Harald, hertuginne av Cornwall og dronning Sonja under seansen sammen med unge norske ledere på Nobels fredssenter i Oslo tirsdag.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
RUNDT SAMME BORD: Prins Charles, kong Harald, hertuginne av Cornwall og dronning Sonja under seansen sammen med unge norske ledere på Nobels fredssenter i Oslo tirsdag. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer