- Charles Taylor-regimet fjernet alle spor etter Breivik

Politikilder opplyser at alle spor etter Anders Behring Breivik reise til Liberia forsvant med Taylors skrekkregime.

DESPOT: Charles Taylor - krigsherre, president og tyrann - fotografert i Monrovia i 1990. Da han mistet makta i 2003 slettet hans regime alle spor og registeroppføringer, også de som gjelder Anders Behring Breiviks besøk i Liberia sier politikilder i landet. Foto: AFP/Pascal Guyot/NTB Scanpix
DESPOT: Charles Taylor - krigsherre, president og tyrann - fotografert i Monrovia i 1990. Da han mistet makta i 2003 slettet hans regime alle spor og registeroppføringer, også de som gjelder Anders Behring Breiviks besøk i Liberia sier politikilder i landet. Foto: AFP/Pascal Guyot/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONROVIA/OSLO (Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at norsk politi ikke har fått svar på rettsanmodningen de sendte til sine kollegaer i Liberia etter 22. juli i fjor.

Der ba terroretterforskerne om hjelp til å finne ut hva terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) gjorde da han besøkte det vestafrikanske landet i 2002.

- Sporene er slettet Det har vært helt tyst fra Liberias hovedstad Monrovia. Men nå opplyser flere politikilder i Monrovia opplyser til Dagbladet at liberisk politi har forsøkt å spore Breivik i sine registre, men ikke funnet noe.

Årsaken, sier de, er trolig at alle registre ble slettet og tømt etter at despoten Charles Taylor mistet makta. Ingen av politifolkene Dagbladet har snakket med vil navngis, grunnet omfanget av saken som etterforskes i Norge.

- Vi har ikke funnet noen spor om hva han har gjort her, sier en høytstående politikilde i Monrovia til Dagbladet på sitt kontor i Liberias hovedstad.

- Sporene er slettet, Taylor-regimet tok med seg alt i sitt fall, sier kilden.

Borgerkrig Charles Taylor styrte Liberia fra 1997 til 2003. Etter mange år som krigsherre i Liberias blodige og brutale borgerkrig, stilte Taylor til i  valg med slagordet «Han drepte min mamma, han drepte min pappa, men jeg vil stemme på ham».

Både før og mens han satt som president trakk Taylor i trådene i borgerkrigen i Sierra Leone, der over 50 000 mennesker ble drept.

Taylor er også kritisert for å utnytte naturressursene både i Liberia og nabolandet Sierra Leone grovt. Som president tjente han en gigantformue på bloddiamanter og ulovlig tømmerhogst.

Charles Taylor ble arrestert i 2006, og står nå for retten i Haag for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Dom i saken mot ham er ventet å falle på torsdag.

To teorier Norsk politi har to hovedteorier for hva Breivik har foretatt seg i Liberia, får Dagbladet opplyst.

• Enten var Breivik i Liberia for å kjøpe bloddiamanter. Dette forklarte han til venner, men han har i politiavhør og i retten forklart at dette bare var et «skalkeskjul, for et møte med en serbisk krigshelt». Dette har ikke politiet festet lit til. Bosnisk presse meldte imidlertid på mandag at det var den serbiske militærkommandøren Milorad Pelemis som skal ha møtt Breivik i Liberia i 2002. Det avkreftet Pelemis selv overfor Dagbladet på en kafé i Beograd i går.

- Det er bare tull. Jeg har aldri møtt Anders Behring Breivik. Jeg har aldri vært i Liberia. Det er bare dumheter, jeg er en ærlig mann, og har ingenting og skjule, sa Milorad Pelemis.

- Fram til 2001 satt jeg fengslet på grunn av edderkopp-affæren. Siden tok myndighetene passet mitt. Jeg har aldri vært i Liberia, sier Pelemis.

Edderkopp-affæren gjaldt opprullingen av et nettverk av serbiske leiemordere som også gjorde oppdrag i utlandet.

Nigeria-svindel • Alternativt var Breivik i Liberia fordi han ble lurt i en såkalt Nigeria-svindel.

Slik Dagbladet skrev på torsdag overførte Breivik den 31. mai 2002 500 dollar til en navngitt mann i Liberia. Verken Dagbladet eller politiet har klart å finne mannen. To uker etter dette - 14. juni - overførte Breivik så hele 4400 dollar til samme mann.

Begge disse overføringene gikk fra Breiviks egen konto, selv om massedrapsmannen har oppgitt å være svært opptatt av å ikke bli avslørt av PST. Samme dag som han dro til Liberia, tok Breivik tok ut en sum tilsvarende 50 000 kroner i euro på Solli plass i Oslo. Breivik dro til Liberia via Elfenbenskysten, der han tok ut ytterligere 14 000 kroner.

Liberisk presse har også fattet interesse for Breiviks mulige bånd til Liberia, og spekulerer i hvem han kan ha møtt.