Charles Taylor til Haag

Liberias ekspresident hentet til Nederland for å bli stilt for retten for krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taylor anklages for å ha støttet et brutalt opprør i Liberias naboland Sierra Leone.

En FN-talsmann bekrefter at Taylor ble fløyet i helikopter til en flyplass i Sierra Leone, og at han så ble eskortert om bord i flyet.

En sierraleonsk domstol ba Den internasjonale straffedomstolen i Haag om rettssaken kunne føres der fordi den fryktet at en sak mot Taylor i Afrika ville føre til ustabilitet i regionen. Haag-domstolen vil stille sine lokaler og varetektsfengsel til disposisjon, men alle involvert i rettssalen vil være sierraleonere.

Taylor er tiltalt for 11 punkter av krigsforbrytelser og folkeforbrytelser etter at han skal ha støttet voldelige opprøre i Sierra Leone fra 1991-2002. Opprørerne terroriserte sivile og hugget ofte av ofrenes armer, ben, ører og lepper. Taylor er også anklaget for å ha oppmuntret til vold i hjemlandet og ellers i Vest-Afrika.

Det var Taylors etterfølger, president Ellen Johnson-Sirleaf, som ba om at rettssaken måtte holdes utenfor Afrika av sikkerhetsgrunner. Hun mener Taylor fortsatt har tilhengere i hjemlandet.

– Jeg er trygg på at rettferd vil skje, og at liberiere nå kan konsentrere seg om noe annet enn Taylor, sa hun i et intervju med CNN tirsdag. (ANB-AP)

HENTET I DAG: Liberias eks-president Charles Taylor er tiltalt for krigsforbrytelser.