Charles var i Fremmed­legionen med Jannes drapssiktede ektemann: - Utmerket tjeneste og plettfritt rulleblad i Fremmedlegionen

Den tidligere norske nestlederen for Fremmedlegionens etterretningsavdeling forteller om tjenesten til Janne Jemtlands ektemann.

KOLLEGA: Charles Støeng (52) var sikkerhetssjef i den franske Fremmedlegionen da Janne Jemtlands ektemann hadde tjeneste der. Her er Støeng avbildet i tjenesteperioden. Foto: Privat
KOLLEGA: Charles Støeng (52) var sikkerhetssjef i den franske Fremmedlegionen da Janne Jemtlands ektemann hadde tjeneste der. Her er Støeng avbildet i tjenesteperioden. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL / VÅLER (Dagbladet): Det er nå mer enn to uker siden Janne Jemtland forsvant, og i går ble hennes ektemann pågrepet og siktet for forsettlig drap. I dag har politiet funnet en død person i Glomma ved Våler, omkring sju mil fra Brumunddal. Så vidt politiet vet er ingen andre savnet i området.

Mannen erkjenner ikke straffskyld for drapet.

Ifølge hans forsvarer Ida Andenæs har mannen samarbeidet med politiet i avhørene han hadde i går kveld og i natt.

- En meget bra type

Det er fortsatt uklart hva som har skjedd med Janne, men politiet mener det er mannen (f. 1971) som har drept henne.

DREPT: Ektemannen er siktet for drap på Janne Jemtland (36). Foto: Privat / Politiet
DREPT: Ektemannen er siktet for drap på Janne Jemtland (36). Foto: Privat / Politiet Vis mer

Den drapssiktede ektemannen har en lang karriere bak seg i den profesjonelle franske kampstyrken Fremmedlegionen, der ikke-franskmenn kan verve seg.

Den drapssiktede brumunddølen var en av dem. En av sjefene hans var den norske fremmedlegionæren Charles Støeng (52).

Han vervet seg til legionen i 1985 og var der til han gikk av som pensjonist i 2000. En del av den samme perioden var også Janne Jemtlands ektemann en del av den myteomspunne franske elitestyrken.

- Jeg har alltid ansett han som en meget bra type, sier Støeng til Dagbladet.

HENTET OPP: Politiet hentet opp en død kvinne fra Glomma i søket etter Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen
HENTET OPP: Politiet hentet opp en død kvinne fra Glomma i søket etter Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Lang karriere

Støeng var de siste tre åra i legionen nestkommanderende for etterretningsavdelingen. Det var blant annet han som sikkerhetsklarerte alle skandinaver, før de ble vurdert for opptak i legionen. Støeng var sikkerhetssjef og nestkommanderende da Janne Jemtlands mann var i legionen.

- Det jeg kan si er at han hadde en utmerket tjeneste og plettfritt rulleblad i Fremmedlegionen, sier Støeng til Dagbladet.

En nær venn av familien reagerer på den positive framstillingen av siktede og bekrefter overfor Dagbladet at han tidligere er dømt og har sittet i fengsel.

- Hele saken er tung for de nærmeste. Vi er lamslåtte, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden i Innlandet Politidistrikt vil ikke kommentere mannens bakgrunn eller om det er noen straffesaker mot ham.

- Skarpe oppdrag

Janne og ektemannen bodde i mange år i Frankrike mens han tjenestegjorde. Ekteparet har to barn sammen. Ifølge Hamar Arbeiderblad tjenestegjorde han over 20 år i legionen etter å ha vervet seg midt på 90-tallet.

FORSVARER: Ida Andenæs forsvarer ektemannen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FORSVARER: Ida Andenæs forsvarer ektemannen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Ifølge avisa var mannens første skarpe oppdrag i Fremmedlegionen i krigen på Balkan på 90-tallet, der legionærene kriget sammen med NATO-styrkene. Senere skal han ha tjenestegjort for Fremmedlegionen i Afrika ved en rekke anledninger.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal paret ha levd et relativt normalt familieliv i Frankrike de siste åra av tjenesten, og mannen skal da ikke skal ha vært i en stridsavdeling.

Likevel omtales karrieren hans i Fremmedlegionen som en meget bra karriere.

SØK: Søket i elva Glomma var omfattende, med blant annet flere dykkere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SØK: Søket i elva Glomma var omfattende, med blant annet flere dykkere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Støeng, som nå jobber som sikkerhetssjef i et oljeselskap i Saudi-Arabia, sier han ikke har noen formening om hva som har skjedd med Janne Jemtland.

- Det får politiets etterforskning avgjøre, sier han.

- En god familiemann

Mannen ble pågrepet i Brumunddal i går kveld, nesten umiddelbart etter han ble siktet for drapet på bakgrunn av funn fra ransaking av parets bopel øverst i Brumunddal, der paret har bodd den siste tida.

Dagbladet har vært i kontakt med en annen som kjenner siktede. Han har følgende å si om mannen:

- Han har alltid framstått som en god familiemann som gjorde det han kunne for Janne og barna.

Han beskriver Janne Jemtland som sosial, utadvendt og glad.

- Samarbeider med politiet

Ektemannens forsvarer, Ida Andenæs, sier mannen samarbeider med politiet.

- Han erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap. Utenom det ønsker jeg ikke å gå i detalj på hva avhørene har dreiet seg om eller hva han har fortalt, sier hun til Dagbladet.

Andenæs fra Advokatfirmaet Elden ble først oppnevnt som familiens bistandsadvokat av retten. I går endret hennes stilling seg dramatisk da ektemannen ble siktet for drap.

I ettermiddag skal han i nye avhør med politiet.

- Han samarbeider med politiet og forklarer seg i avhør, sier Andenæs.

- Hvordan reagerer han på siktelsen?

- Det sier seg selv at dette er en veldig tung situasjon. Han har det helt forferdelig nå, sier Andenæs.

Familie og barnevern

Ekteparet har to barn. De blir tett fulgt opp av venner og familie i samarbeid med barnevernstjenesten. De har nå fått oppnevnt Inger Johanne Reiestad Hansen som bistandsadvokat.

- Barna er tatt hånd om og det er godt samarbeid mellom familie og barnevern. De er godt ivaretatt, sier Reiestad Hansen til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Det er selvfølgelig en utrolig stor belastning for barn å oppleve dette, men de har mennesker rundt seg.

Reiestad Hansen ønsker ikke å kommentere hvorvidt barna har vært sammen med faren fram til han ble pågrepet i går.

- Ikke håp om å finne henne i live

Politiet sa i går at de ikke lenger har håp om å finne Janne Jemtland i live.

- Når vi sikter ham for drap, er det ikke noe håp om å finne henne i live. Vi må anse saken slik nå at Janne Jemtland er drept, sa politiadvokat Dalsveen i går.

Siktelsen og pågripelsen skjer etter et omfattende søk på parets eiendom i løpet av dagen, der politiets kriminalteknikere jobbet i rundt ni timer.

Samtidig ble flere kjøretøy, inkludert en traktor, konfiskert av politiet.

Janne Jemtland ble meldt savnet den 29. desember. Det var ektemannen som først ringte inn til politiet om at Jemtland var borte. Det skjedde lørdag 30. desember.