Charlie fri fra torturen

Etter tolv år som «dansende» turistattraksjon kan den bulgarske bjørnen Charlie endelig gå på alle fire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går var et tolv år langt bjørnehelvete over for den lodne bamsen Charlie. Da ble han kvitt lenkene og neseringen som har påført ham smerter dag og natt, og den 280 kilo tunge brunbjørnen kunne endelig bevege seg på alle fire igjen, melder nyhetsbyrået AP.

Tortur

Nordmenn som har besøkt Sofia kan ha fått et glimt av Charlie. Siden 1992 har han blitt tvunget til å «danse» for turister langs gatene i den bulgarske hovedstaden.

Men bak den dansende turistfasaden har det skjult seg en grusom bjørneskjebne.

Charlie har nemlig aldri danset, men beveget seg i smerter hver gang eieren rykket i den to meter lange lenka som var festet til en ring gjennom nesa. Hver eneste dag var dyret tvunget ut i gatene, mens han om nettene var lenket fast til en solid trestamme, med minimalt å spise.

Kjøpt fri

Det var dyrevernbevegelsen Four Paws Foundation som befridde Charlie fra torturen. Det er ikke lov å holde bjørner som dansende turistfeller i Bulgaria, men flere bryter forbudet. Organisasjonen startet derfor en kampanje i vår for å komme problemet med de dansende bjørnene til livs.

Nylig oppsøkte de den fattige sigøyneren som har hatt Charlie som levebrød. Dyrevernerne kunne ha krevd bjørnen satt fri under henvisning til loven, men bestemte seg for å heller kjøpe den fri i form av jevnlige avbetalinger over tid. På den måten kunne de både redde bjørnen, og hjelpe familien å brødfø seg på lovlig vis.

- Jeg solgte ham for 5600 leva, sier den tidligere eieren. Beløpet tilsvarer omtrent 24 000 norske kroner.

I går ga han Charlie til Amir Khalil, som leder Four Paws' bulgarske avdeling.

Til gjengjeld måtte eieren, som arvet Charlie fra sin far, undertegne en kontrakt der han lovet å aldri tvinge en bjørn til å danse igjen.

I bjørnepark

Etter at dokumentene ble undertegnet i går, kunne Charlie få bedøvelsessprøyta slik at lenkene og neseringen kunne klippes av. Bjørnen er ifølge den forrige eieren vant til ei øl eller to hver dag, og sovnet ikke før ei tredje pil var skutt inn i årene hans.

Da bjørnen endelig sov sin dypeste søvn, fjernet veterinæren torturutstyret. Da Charlie våknet var han for første gang på lenge fri.

Fremdeles døsig ble Charlie fraktet de 18 milene sørover til dyrevernorganisasjonens store «rehabiliteringspark» for dansebjørner i Rila-fjellene. Der har han selskap av 13 andre befridde bjørner - som nå kan danse av egen vilje.

- Charlie vil ikke være en slave mer, sier en lykkelig Amir Khalil.

Dersom organisasjonen klarer å samle inn nok penger, kan Charlie snart få selskap av ytterligere ti bulgarske eks-dansebjørner.

TRIST BJØRNESKJEBNE: Slik sto Charlie fastbundet så lenge han ikke «danset» for turister i Sofias gater.
PÅ VEI MOT FRIHETEN: Men først måtte Charlie bedøves, slik at veterinæren kunne fjerne lenka og neseringen. Etter den tredje pila sovnet bjørnen inn.
BORT MED TORTURUTSTYRET: Her blir neseringen fjernet. Amir Khalil, som leder Four Paws' bulgarske avdeling, bistår veterinæren.