Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Charlie Hebdos redaktør provoserte fram angrepet

Lederne for Russlands mer enn 20 millioner muslimer mener journalistene og tegnerne i Charlie Hebdo kan takke seg selv for sin skjebne.

FEIRER ID: Russiske muslimer og fremmedarbeidrere fra Sentral-Asia feiret den religiøse høytiden id 4. oktober i fjor. REUTERS/Sergei Karpukhin Scanpix
FEIRER ID: Russiske muslimer og fremmedarbeidrere fra Sentral-Asia feiret den religiøse høytiden id 4. oktober i fjor. REUTERS/Sergei Karpukhin Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Det er mulig at provokasjonene i vår verden ikke er mindre farlige for å bevare freden enn de som svarer på provokasjonene, sier Rådet for muftier i Russland. Uttalelsen står på rådets hjemmeside.

Selvsensur eller problemer Lederne for Russlands muslimer tar avstand fra terroren i Paris, og fra terror generelt. Men det skaper debatt i Russland at de mektige muftiene mener redaktørene, journalistene og tegnerne i Charlie Hebdo også kan takke seg selv for sin skjebne.

- For pressen er utfordringen selvsensur, eller store problemer. Og jeg er spent på hva mine kolleger, journalistene, vil velge, skriver spaltisten Vladimir Vorsobin i Russland største avis, Komsomolskaja Pravda. Han refererer til muftienes uttalelse, og hans artikkel har tittelen: «Hvis du ikke følger grensa, betaler du med livet».

Med mivet som innsats Med livet som innsats kan fort bli utfordringen for Russlands redaktører og journalister. Russland er det landet i Europa som her desidert størst muslimsk befolkning. Men i motsetning til i de fleste land i Europa har de fleste muslimer i Russland solide røtter i landet. Mange er tatarer, etterkommere av mongolene som invaderte Russland på 1200-tallet, og mange er muslimer fra Kaukasus, som ble okkupert av det russiske imperiet på 1800-tallet.

Men Russland er også det landet i Europa med mest islamistisk inspirert terror. Tsjetsjeneren Sjamil Basajev og hans terrorister ledet terroraksjoner der mer enn tusen mennesker ble tatt som gisler, blant annet på et sykehus, i et teater i Moskva, og på en skole i Beslan.

Tsjetsjenias svarte enker sprengte seg selv i 10 000 meters høyde om bord på passasjerfly, og på metroen i Moskva.

Publiserte ikke tegningene Den siste store terroraksjonen var i byen Volgograd for et år siden, der en bombe gikk av på jernbanestasjonen, og en buss gikk i lufta noen dager etterpå. Det var rett før Vinter-OL i Sotsjij i fjor, og terror-trusselen levde gjennom hele OL.

Det er også mer enn ti millioner fremmedarbeidere i Russland til enhver tid. De fleste av disse er fra Sentra-Asia, og de er muslimer.

Ingen av de store russiske mediene har publisert tegningene fra Charlie Hebdo i dag. Men den regimekritiske radiostasjonen Ekko Moskva har publisert noen av tegningene på sin hjemmeside, men ingen av tegningene som har provosert mest er publisert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media