DØD: Charlie Wilson, her fotografert i 2008. Foto: AP Photo/Haraz N. Ghanbari/Scanpix
DØD: Charlie Wilson, her fotografert i 2008. Foto: AP Photo/Haraz N. Ghanbari/ScanpixVis mer

Charlie Wilson (76) er død

Politikeren ble foreviget i Tom Hanks-film og finansierte en hemmelig krig i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den amerikanske politikeren Charlie Wilson er død, 76 år gammel.

Wilson er kjent som en av de mest fargerike amerikanske politikerne i moderne tid, og han ble godt kjent utenfor USAs grenser etter filmen Charlie Wilson's War, med Tom Hanks i hovedrollen som kongressmannen Wilson. Filmen fikk terningkast fem her i Dagbladet.

«A hard-drinking womanizer» I Washington ble demokraten fra Texas ofte bare omtalt som «Good Time Charlie» og han hadde et rykte som det nyhetsbyrået AP kaller «a hard-drinking womanizer».

Wilson ble gjenvalgt 12 ganger, og ga seg først i kongressen i 1996 fordi «han ikke synes det var noe gøy lenger». Men Wilson var ikke bare en festende, humoristisk jentefut. Han satt i komiteen som styrer finansieringen av CIA, og på 80-tallet sørget han i hemmelighet for at afghanske opprørere fikk omfattende støtte til motstandskampen mot Sovjet, som den gang okkuperte landet. CIA og Wilsons innsats var sterkt medvirkende til at sovjeterne til slutt trakk seg ut av landet.

Robert Gates, USAs nåværende forsvarsminister, var i CIA på 80-tallet og sier nå i en skriftlig uttalelse følgende om Wilsons innsats:

- Han jobbet uttrettelig på vegne av afghanerne som kjempet mot Sovjet. Han bidro til at et folk ble fri og til at den kalde krigen nærmet seg slutten, skriver Gates.

Men etter at sovjeterne dro ut, lyktes ikke Wilson med å få fortsatt støtte til landet. Afghanistan ble kastet inn i kaos, og resten av historien er kjent for de fleste.

- Folk som meg svikta etter at krigen var over. Vi tillot disse vakuumene i Afghanistan og Pakistan, noe som gjorde mange rasende. Dette var like mye min feil som mange andres, sa Wilson til AP etter terrorangrepene mot New York i 2001.  

Hanks underspilteWilson etterlater seg kona Barbara, som han giftet seg med i 1999. Etter filmen som blant annet viste hvordan Wilson, som for eksempel nærmest utelukkende ansatte unge, attraktive kvinner som assistenter, sa den tidligere kongressmannen følgende om sin livsførsel:

FARGERIK TYPE: Charlie Wilson fotografert i 1988.  Foto: AP Photo/Marcy Nighswander/Scanpix
FARGERIK TYPE: Charlie Wilson fotografert i 1988. Foto: AP Photo/Marcy Nighswander/Scanpix Vis mer

- Jeg vil minne om at jeg ikke var gift på den tide. Jeg var på et annet sted i livet den gang, og jeg unnskylder ikke for det.

Venner og tidligere politikerkolleger av Wilson har skrevet sine hilsner på Politico.coms diskusjonsforum. Den tidligere kongressmannen Martin Frost skriver blant annet:

- Det eneste en kan klage på er at Tom Hanks underspilte. Charlie var faktisk mer fargerik. Det vil aldri komme noen som han igjen, skriver han.

I AFGHANISTAN: Charlie Wilson fotografert i Afghanistan i 1987. Foto: AP/Scanpix
I AFGHANISTAN: Charlie Wilson fotografert i Afghanistan i 1987. Foto: AP/Scanpix Vis mer