UTEN TILBUD: Charlotte Engen Steine (29) har de siste ukene bodd på Follo DPS. Nå er hun utskrevet mot sin vilje og står uten videre tilbud. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTEN TILBUD: Charlotte Engen Steine (29) har de siste ukene bodd på Follo DPS. Nå er hun utskrevet mot sin vilje og står uten videre tilbud. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Charlotte (29) ble voldtatt av Julio Kopseng og sliter med alvorlige seinvirkninger. Nå er hun satt på gata av psykiatrien

- De sender meg rett tilbake til mitt svarte hull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De sender meg rett tilbake til mitt svarte hull. Jeg er veldig redd for å få tilbakefall, sier Charlotte Engen Steine (29) til Dagbladet.

Høsten 2008 ble hun voldtatt av Julio Kopseng (38) i hans hjem i Oslo. Danseren er dømt for å ha forgrepet seg på i alt 19 kvinner og soner en dom på 21 års forvaring, lovens strengeste straff.

PTSD

Steine har i ettertid slitt med alvorlige seinvirkninger, som kommer i tillegg til traumer hun har fra før. Tidligere var hun daglig leder for en butikk og danseinstruktør, men har de siste åra måttet takle posttraumatisk stressyndrom (PTSD), med sterke angstanfall.

«Utskrivningen fra døgnbehandling i Follo DPS er nøye vurdert.» Jorunn Landbakk, avdelingssjef for Follo DPS

De siste ukene har 29-åringen bodd i en bolig drevet av Follo DPS (distriktspsykiatrisk senter). Men i går måtte hun ut, mot sin egen og fastlegens vilje. Nå står hun uten behandlingstilbud.

- Jeg har endelig, etter flere måneder, nå klart å bli tatt seriøst, og endelig har jeg fått komme inn på et offentlig behandlingssted. Å sende meg ut nå uten noen form for tilbud utenfor kan gjøre vondt verre, sier Steine.

Follo DPS ønsker ikke å diskutere vurderingen av enkeltpasienter i offentligheten, med står ved at utskrivningen av Steine var veloverveid, og at videre behandling av Steine er planlagt i framtida.

Hasteinnlagt

I juli ble hun hasteinnlagt på sykehus midt på natta, etter at fastlegen hennes tok grep - selv om han var på ferie i Spania.

- Jeg lå fire dager i fosterstilling og klarte verken å spise, drikke eller sove. Jeg lå bare og lagde smertelyder og klarte ikke å vare på meg selv, sier hun.

Steine forteller at hun brøt sammen da hun skulle dra fra DPS-boligen i Ski i går formiddag.

- Men etter samtale med lege var det ingen endring. Jeg måtte fortsatt ut, sier hun.

KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

29-åringen ble tilkjent voldsoffererstatning etter voldtekten, men pengene er brukt opp på private behandlingstilbud. Den psykiske helsetjenesten på hjemstedet Vestby jobber med å få i stand et tilbud, men dette er ikke klart ennå.

- Jeg venter også på plass for traumebehandling på Modum bad, men har allerede fått beskjed om venteliste på ett år, sier 29-åringen.

- For dårlig

- Det er planlagt videre poliklinisk behandling i regi av Ahus og etablert kontakt med kommunen om videre oppfølging etter utskrivning, skriver Follo DPS' avdelingssjef Jorunn Landbakk i en e-post til Dagbladet.

Steine er ikke beroliget av svaret.

- Dette skulle vært klart før jeg ble skrevet ut. Jeg har vært på DPS i 29 dager, og de har ennå ikke klart å fikse dette. Å gå én eller to uker uten tilbud høres ikke ut som mye, men det er for lenge for en står oppe i dette, sier hun.

- Jeg har forståelse for at de har plassmangel. Samtidig er det ikke rart at pasientene kommer tilbake gang på gang dersom de blir sendt ut uten noe å gå til. Dette er for dårlig, konstaterer 29-åringen.

- Utrolig skuffet

Steines fastlege har selv bakgrunn fra Blakstad psykiatriske sykehus og akuttpsykiatrisk avdeling ved Ullevål sykehus. Han er svært kritisk til behandlingen 29-åringen har fått av Follo DPS.

- Jeg er utrolig skuffet over det psykiatriske helsetilbudet hun får, etter alle disse åra. Det er tragisk, sier han til Dagbladet.

Legen sier han stadig presser på for at pasienten skal få et ordentlig behandlingsopplegg, men at han ikke når fram.

- Jeg ringer og ringer, og skriver og skriver, men kommer ikke igjennom. Det er frustrerende, sier han.

Frykter tilbakefall

Steine skulle egentlig skrives ut fredag.

«Jeg ringer og ringer, og skriver og skriver, men kommer ikke igjennom. Det er frustrerende.» Steines fastlege

- Jeg tryglet be om at hun skulle få bli litt lenger, så de ga henne et par dager til. Men egentlig burde hun få bli til et ordentlig tilbud er på plass. De må gripe tak i dette og starte behandlingen mens hun er der, sier han.

Legen sier han har tilbudt seg å ha en fast time i uka med pasienten framover, slik at hun ikke skal stå helt på bar bakke. Han frykter at hun nå får et tilbakefall til tilstanden hun var i da hun ble akuttinnlagt.

- Jeg er redd hun skal gå inn i panikkangsttilstanden igjen, sier han.

- Kan virke sterkere

Legen mener Steine får uforholdsmessig dårlig behandling, sammenliknet med andre voldtektsofre.

- I mange andre tilfeller har pasienter som er blitt voldtatt, fått hjelp med en gang. Steine er veltalende og reflektert, og det kan hende psykiateren hennes oppfatter henne som sterkere enn hun egentlig er, sier han.

Fastlegen understreker at Steine aldri har vist tegn til å være psykotisk og utilregnelig.

- Hun er bare veldig langt nede, sier han.