Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Charlotte og 1800 andre har meldt seg til helsetjeneste

Etter at det i går ble etterlyst helsepersonell har responsen vært enorm. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) forteller at han er utrolig takknemlig for alle som vil bidra.

MELDT TIL TJENESTE: Charlotte Danielsen (30) ønsker å hjelpe i helsevesenet nå som hennes oppdrag som fotograf er avlyst. Foto: Privat
MELDT TIL TJENESTE: Charlotte Danielsen (30) ønsker å hjelpe i helsevesenet nå som hennes oppdrag som fotograf er avlyst. Foto: Privat Vis mer

Mandag gikk byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) ut og etterlyste Oslo-borgere med helsefaglig kompetanse, som ikke allerede er i aktiv tjeneste, til å melde seg til innsats i helsevesenet.

Byrådslederen beskrev tirsdag situasjonen som presset, og skisserte en krevende situasjon i overskuelig framtid.

- Vi krever minimum et fagbrev som helsefagarbeider, og vi oppfordrer alle som kan til å bidra i den store dugnaden vi har foran oss, sa han til TV 2.

I den forbindelse ble det opprettet et eget registreringsskjema.

- Rørt og takknemlig

I ellevetida tirsdag har hele 1836 registrert seg hos Oslo kommune, forteller Johansen til Dagbladet.

- Responsen er over all forventning, og jeg er veldig rørt og takknemlig overfor alle som har meldt seg til tjeneste for innbyggerne i Oslo. Vi vil ta kontakt med dem som har meldt seg så fort vi har oversikt over hvem som kan bidra til å hjelpe. Vi må matche behov og kandidater slik at vi sikrer rett kompetanse på rett sted, noe som kan ta litt tid, forteller han.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Byrådslederen forklarer at det er behov for alt fra å svare på coronatelefonen til å gå inn i vanlig turnusarbeid. Derfor er alle som har helsefaglig erfaring velkommen til å registrere seg. Hvor mange personer det er behov for er uklart.

- Det er vanskelig å si, det avhenger av hvor mange som blir syke og kommer i karantene. I denne situasjonen er det utrolig krevende å komme med et estimat på det, sier Johansen.

ENORM RESPONS: Etter at Raymond Johansen etterlyste personer med helsefaglig bakgrunn har mange meldt seg. Her fra pressekonferanse om coronasituasjonen torsdag. Foto: NTB scanpix
ENORM RESPONS: Etter at Raymond Johansen etterlyste personer med helsefaglig bakgrunn har mange meldt seg. Her fra pressekonferanse om coronasituasjonen torsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Har alle et ansvar

Joakim Fjelstad (36) jobber til vanlig som seniorkonsulent i forsknings- og utviklingsseksjonen på OsloMet. De ansatte ved universitetet har hjemmekontor, og han ønsker derfor å bidra i helsesektoren etter arbeidstid, ettersom han har bakgrunn fra sikret psykiatrisk avdeling ved Sykehuset i Telemark.

- Ingen har opplevd situasjonen vi står overfor i Norge idag, og vi har et ansvar alle sammen for å bidra litt ekstra, sier han.

Han er ikke utdannet helsepersonell, men ønsker å bidra med det som trengs for å avlaste helsevesenet.

Tok selv initiativ

I tillegg til å registrere seg hos kommunen, har en rekke personer på eget initiativ tatt kontakt med helsetjenester.

VIL BIDRA: Joakim Fjelstad (36) håper han kan brukes for å avlaste helsevesenet. Foto: Privat
VIL BIDRA: Joakim Fjelstad (36) håper han kan brukes for å avlaste helsevesenet. Foto: Privat Vis mer

Én av dem som ønsker å bidra i helsevesenet er Charlotte Danielsen (30). Hun har tidligere jobbet i boliger for personer med nedsatt funksjonsevne, men jobber nå som selvstendig næringsdrivende fotograf.

- Alle oppdrag er avlyst, så for oss som driver enkeltmannsforetak er det selvfølgelig skummelt, ettersom vi til vanlig ikke har så mye å gå på, sier hun til Dagbladet.

DUGNADSÅND: Frode Smith er sykepleierstudent, og håper å kunne bidra i helsevesenet under coronasituasjonen. Foto: Privat
DUGNADSÅND: Frode Smith er sykepleierstudent, og håper å kunne bidra i helsevesenet under coronasituasjonen. Foto: Privat Vis mer

Hun er nå i dialog med en bedrift som tilbyr personlig assistanse.

- Jeg synes det er fint å se alle som hjelper hverandre så godt de kan. Jeg vil gjerne hjelpe dem som trenger det nå, forteller hun.

Frode Smith går på første året på sykepleiestudiet på Lovisenberg i Oslo. Han har vært i kontakt med flere helsetjenester for å bidra. Han har også erfaring fra Røde Kors. Ved siden av studiet driver han rasfare.no.

- Jeg vil bidra til å få samfunnet tilbake på rett kjøl, og da må alle bidra. Vi har lært mye på førsteåret som gjør at vi kan frigjøre sykepleiere slik at de kan gjøre andre oppgaver, sier han.

Hele Norges coronakart