Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Charlton Heston er død

Ben Hur-skuespiller og våpenforkjemper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespilleren Charlton Heston, kjent fra klassiske filmer som «Ben Hur», er død, 84 år gammel.

En talsmann for familien opplyste at Hollywood-legenden døde i sitt hjem i Beverly Hills lørdag, med sin kone Lydia ved sin side. Han røpet i 2002 at han hadde fått alzheimer.

- Ingen kan be om et rikere liv enn hans. Ingen kunne gitt mer til familien, til sitt yrke eller til sitt land, heter det i en uttalelse fra familien.

Heston spilte heltefigurer i en rekke episke filmer fra 50- og 60-tallet. Med sin muskuløse framtoning, skarpskårne ansikt og dype røst passet Heston perfekt i perioden da Hollywood fylte kinolerretet med vide panoramaer av fortiden.

Selv pleide Heston å si at han hadde et ansikt fra et annet århundre.

«Ben Hur»
Best av alt huskes han for å ha spilt tittelrollen i filmen «Ben Hur» fra 1959. Innsatsen i filmen, som blant annet huskes for halsbrekkende kjøring med hest og vogn, sikret Heston en oscarstatuett og samtidig en plass blant Hollywoods best betalte skuespillere.

To år senere spilte han i nok en episk film, denne gang mot Sophia Loren i «El Cid». I 1968 spilte han i science fiction-filmen «Planet of the Apes».

Spilte Peer Gynt

DØD: Charlton Heston, her på talerstolen som president i NRA, er død. Foto: Ric Feld/AP/Scanpix
DØD: Charlton Heston, her på talerstolen som president i NRA, er død. Foto: Ric Feld/AP/Scanpix Vis mer

Heston filmdebuterte allerede i 1941 da han spilte Peer Gynt i en film laget av en medstudent ved universitet.

Opprinnelig hadde Heston og hans kone bestemt seg for kun å ta roller ved teateret, men Heston takket likevel ja til en rolle i en filmatisering av «Stormfulle høyder» ment for TV.
Da hans kone minnet ham på avtalen om å konsentrere seg om teateret, svarte han «Bare denne ene filmen, for å se hvordan det er».

Heston forble imidlertid sterkt knyttet til teateret gjennom hele karrieren og tok roller på scenen mellom storfilmene han medvirket i.

Konservativ

Heston var leder for skuespillernes fagforening og tok del i borgerrettighetskampen på 50-tallet, men etter hvert som han ble eldre, ble han mer konservativ.

Han støttet president Ronald Reagan og ble i 1998 president i National Rifle Association som er imot restriksjoner på salg av våpen i USA.

Navnet Charlton Heston er en sammensetning av morens pikenavn og stefarens etternavn. Hestons opprinnelige navn var Charles Carter.

NTB

image: Charlton Heston er død
LEGENDARISK: Heston er kanskje mest kjent for sin rolle i Ben Hur.
BLE BEÆRET: Heston fikk i 2003 he Presidential Medal of Freedom av George W. Bush.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media