Chartertur til verdensrommet

Verdensrommet er ikke like langt unna som før. Eieren av Virgin Galactic, Sir Richard Branson, har valgt ut Kiruna i Sverige som den første europeiske romturistbasen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis alt går som det skal vil de første turistene lette fra Kiruna i 2012, og prisen vil ligge på om lag 1,2 millioner norske kroner.

Reisen gir romturistene en rundtur i verdensrommet, hvilket inkluderer et spektakulært overblikk over Lofoten, stjerner midt på lyse dagen og sannsynligvis en tur gjennom nordlyset.

Romfartøyet rommer fem turister som må gjennom et tre dagers treningsprogram.

- Dette er et veldig spennende prosjekt, men det er ikke noe vi i Norge vil satse på. Vi har muligheten til å gjøre det samme på Andøya, men vi føler at det ikke er noe poeng. Vi får håpe at det blir en suksess og at svenskene ikke taper penger, sier Bo Andersen, administrerende direktør ved norsk romsenter til Dagbladet.


Vektløs
Et bærefly med to jetmotorer frakter passasjerene til en høyde på omtrent 15 km. Deretter benytter romfartøyet seg av en hybrid rakettmotor som bærer romfartøyet med mannskap til ca. 100 km over jordskorpen. På dette tidspunkt vil romfartøyet stå stille, og passasjerene vil oppleve vektløshet i tre til fire minutter. Hele reisen vil vare i omtrent en time.
Kiruna var attraktiv fordi vi har et åpent luftrom, sier flyplassjef Ulf Mukka til Nordlys. Flyplassen har bare tre avganger om dagen, men likevel stor kapasitet.

Konkurranse

Prosjektet har sitt utløp i konkurransen X-prize. 10 millioner dollar ble lovet til de første som sendte opp et romfartøy med tre personer ved hjelp av private midler. For at turen skulle bli godkjent, måtte den gjentas innen to uker etter første utskytning. 26 konkurrenter fra syv forskjellige land meldte seg, men til slutt ble det Sir Richard Branson og Virgin Galactic som gikk av med seieren.

Romfartøyet som vil frakte turistene opp i verdensrommet er en videreutvikling av SpaceShipOne, som ble brukt under X-Prize.


Viktig for Kiruna

- Grunnen til at Kiruna ble valgt ut, var ikke først og fremst fordi vi har kapasiteten, sier Johanne Bergstrøm-Roos, informasjonssjef ved Swedish Space Corporation til Dagbladet. Hva Kiruna har å tilby turister er nesten like viktig som kapasiteten, og vi har et mangfoldig tilbud til turister fra før. Vi har blant annet et hotell som er bygd av is, som tilbyr mange spennende utflukter. Prosjektet er veldig viktig for Kiruna, som økonomisk avhenger av gruvevirksomhet. Vi har en 12 kilometer lang rullebane som er lang nok til å ta i mot en jumbojet, og en stor hangar der vi kan parkere romfartøyet og gjøre forberedelser.


65 000 søkere

De neste ti årene satser Virgin Galactic på å sende opp 50 000 romturister fra sine romstasjoner. De første 100 plassene er allerede lagt ut og mer enn 65 000 håpefulle har søkt.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Prisen vil være betydelig mindre en hva tidligere romturister har betalt. I fjor betalte romturisten Anousheh Ansari omkring 125 millioner kroner til den internasjonale romstasjonen ISS for sin reise i verdensrommet. Nå vil prislappen ligge på rundt 190 000 dollar, eller 1,2 millioner norske kroner.

<B>SPACESHIPTWO</B> Sir Richard Branson prøver enn prototype av Virgin Galactics SpaceShipTwo - romfartøyet skal bringe romturistene til himmels.