OMKAMP: Her avgir Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås (til høyre) stemme i kampen om andreplassen og en sikker plass på Stortinget i 2008. Da vant Holmås. I kveld møtes de til omkamp. 
Foto: Cornelius Poppe  / SCANPIX
OMKAMP: Her avgir Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås (til høyre) stemme i kampen om andreplassen og en sikker plass på Stortinget i 2008. Da vant Holmås. I kveld møtes de til omkamp. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

- Chaudhry er ikke godt likt i SV, mangler politiske allianser og venner, og har en uklar politisk profil

Likevel mener SV-ekspert Frank Rossavik at Akhtar Chaudhry kan danke ut Heikki Holmås i kveldens nominasjonskamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld avgjøres nominasjonsstriden mellom SV-statsråd Heikki Holmås og stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry.

For fire år siden barket SV-toppene sammen i bitter en nominasjonsstrid om andreplassen for SV i Oslo, bak daværende partileder Kristin Halvorsen. Den gang trakk Holmås det lengste strået.

Nå ser det ut til at Akhtar Chaudhry kan få sin revansj.

- Ikke godt likt - Det står ganske mye spill. Utsiktene til å føre valgkamp fra Oslo med Akthar Chaudry er ikke særlige lystig for mange SVere, etter det jeg vet.

Det sier journalist, forfatter og SV-ekspert Frank Rossavik til Dagbladet.

- Chaudhry er ikke noen særlig godt likt skikkelse i partiet. Han har ikke klart å bygge allianser, har få gode personlige relasjoner, en uklar politisk profil og han mangler et bærende politisk prosjekt. Mange av de mer etablerte medlemmene i Oslo SV ser absolutt ikke fram til en eventuell valgkamp med med ham på topp, sier han.

Likevel mener han at Chaudhry kan komme seirende ut av kveldens nominasjonsmøte, som finner sted på Sogn videregående skole på Ullevål.

Nye medlemmer tunga på vektskåla Det er det også flere som mener. Ifølge VG råder det nå full krisestemning i leiren til Heikki Holmås. Hans støttespillere har lenge vært sikker på seier, men stemningen skal ha snudd ett at en opptelling i helga. Nå viser Holmås-kampanjens egne tall et flertall for Chaudhry.

Rossavik bekreftet at han har vært i kontakt med flere i Holmås-leiren som har gitt uttrykk for bekymring.

Årsaken skal være at Chaudry har slått Heikki i et rekrutteringskappløp. Alle medlemmer Oslo SV som betalte kontingent innen 13. november, har stemmerett. Tall gjengitt av både VG og TV 2 viser at Chaudhrys intensive vervingskampanje de siste ukene før fristen gikk ut, har gitt resultater.  

Den profilerte innvandrerpolitikeren skal ha vervet rundt 300 nye medlemmer, mens Holmås skal ha klart å skaffe seg 50 nye støttespillere gjennom verving av nye SV-medlemmer.

Ifølge NRK skal Chaudhry ha lykkes i å verve så mange som 350 nye medlemmer.

Dette kan være nok til å tippe vektskålen i Chaudhrys favør. Da Holmås vant over Chaudry for fire år siden, var nemlig marginene små. Han vant med 406 mot 365 stemmer - altså bare med 41 stemmers overvekt.

- Mitt inntrykk er at Chaudhry har vervet mer enn nok til å vinne mot Holmås. Spørsmålet blir hvor mange han får til å stille på selve nominasjonsmøtet. Også forrige gang hadde han vervet nok nye medlemmer til å vinne, sier Rossavik til Dagbladet.  

- Dersom jeg skulle tippe, ville jeg lande på at Heikki Holmås likevel klarer det denne gangen også, legger han til.

Kritisk til vervekappløp Dagbladet vet at flere i SV er skeptiske til vervekampanjene. Oslo SV-øeder Per Østvold, som støtter Holmås, har fått nok av massevervingen.

- Mange vil mene at det blir feil hvis 350 mennesker som har vært medlem av SV i noen få uker avgjør nominasjonskampen, sier Østvold til Klassekampen.

Han viser til at Chaudhry også i forbindelse med nominasjonskampen mot Holmås i 2008 hadde en storstilt vervekampanje. Han mener det er «velkjent at det så å si ikke var noen (av de nye medlemmene) som betalte kontingent året etter».  

- Det peker på at de kun meldte seg inn for å få stemmerett, sier Østvold, som foreslår å endre vedtektene til Oslo SV slik at man må ha vært medlem i lokallaget i minst seks måneder før man kan avgi stemme.

Vinn eller forsvinn Den av de to som taper, ryker trolig ut av Stortinget. Både Holmås og Chaudry har gjort det klart at dersom nominasjonsmøtet ikke nominererer dem på førsteplass, er det er uaktuelt å stå på lista i det hele tatt.

Det ville uansett være tvilsomt om stortingsplassen var innenfor rekkevidde ved et tap.  Det skal nemlig holde hardt ført Oslo SV får tre representanter på Stortinget.

På Dagbladets siste partibarometer fra november, gjennomført av Ipsos MMI, fikk SV en oppslutning på skarve 3,9 prosent - noe som er under sperregrensa og bare gir ett stortingsmandat, på landsbasis.

- Et dilemma Rossavik mener Chaudhry utgjør et dilemma for partiet, som har en innvandringsvennlig profil.

- Hadde Chaudhry vært flinkere til å omgås folk, ville han hatt sannsynligvis hatt gode sjanser. Men han er en type person som mange liker dårlig, og som mange mener mangler et bærende politisk prosjekt som kan bringe SV i mål. Det er slik man ser på det blant de tradisjonelle medlememnene i Oslo SV, etter det jeg har inntrykk av. Slik jeg forstår det, har Holmås flertallet bak seg blant de som er medlemmer også utenfor nominasjonsmøtet.


 

 

 

TIPPER HEIKKI: Forfatter, journalist og SV-ekspert Frank Rossavik tror Akthar Chaudhry kan vinne, men tipper på Heikki Holmås. egjering. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
TIPPER HEIKKI: Forfatter, journalist og SV-ekspert Frank Rossavik tror Akthar Chaudhry kan vinne, men tipper på Heikki Holmås. egjering. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer