Chaves går av

Hæren i Venezuela bekrefter at president Hugo Chavez er avsatt. Tre generaler forhandler nå om makta i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezuelas president Hugo Chavez er klar til å gå av, ifølge landets hærsjef Efrain Vasquez. Chavez skal være i forhandlinger med tre generaler i presidentpalasset Miraflores, ifølge TV-stasjonen Globovision.

Ifølge Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet er det få nordmenn i Venezuela. De fleste som er der, er tilknyttet Statoil. Klepsvik vil ikke betegne situasjonen som farlig for nordmennene.

- Vi følger utviklingen fortløpende. Dette er jo en uavklart situasjon, sier han til Dagbladet.no.

Demonstrasjoner

Etter enorme og voldsomme demonstrasjoner mot Chavez torsdag kunngjorde general Alberto Camacho Kairuz på militært TV torsdag kveld (natt til fredag norsk tid) at Chavez var avsatt.

General Camacho gikk selv av som viseminister for sikkerhet tidligere på kvelden, etter at et titall andre offiserer under ledelse av marinesjefen anklaget Chavez for å være ansvarlig for at ti mennesker ble drept i demonstrasjonene, og krevde hans avgang. De opplyste at de ville opprette en parallell overkommando.

Også sjefen for hæren, general Efra]n Vazquez, gikk ut mot Chavez.

- Jeg var lojal til siste slutt, jeg tjente deg til i ettermiddag, men jeg kan ikke tolerere at folk ble drept i dag, sa Vazquez.

Camacho sa at regjeringen til Chavez hadde gitt opp sine funksjoner, og at hele landet var under full kontroll av de væpnede styrkene. Tidligere president Carlos Andrés Pérez bekreftet overfor colombiansk radio at Chavez var avsatt.

Camacho, som var flankert av 30 andre offiserer, sa han ikke visste akkurat hvor Chavez var. Men han oppfordret en gruppe pansrede kjøretøyer som har omringet presidentpalasset til å trekke seg tilbake.

Tidligere gikk det rykter om at Chavez allerede hadde forlatt palasset i et av politiets helikoptre og fløyet til den internasjonale flyplassen, der et fly fra det statlige oljeselskapet ventet på ham. Hans kone skal også ha flyktet fra Caracas og reist til sin hjemby Barquisimeto.

Voldsomme sammenstøt

Opptil ti mennesker ble drept og rundt 80 skadd i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Chavez i voldsomme demonstrasjoner torsdag, etter tre dager med generalstreik som også har lammet Venezuelas livsviktige oljeeksport.

Sammenstøtene oppsto da rundt en halv million mennesker marsjerte mot presidentpalasset Miraflores i sentrum av Caracas. Demonstrantene ble stanset av soldater og politi flere hundre meter før palasset, der tusener av tilhengere av presidenten var samlet.

Motstanderne kastet steiner mot politiet, som svarte med tåregass og skarpe skudd. TV-bilder viste folk som flyktet i panikk og forvirring da politiet utvekslet skudd med snikskyttere på takene rundt. Området så ut som en slagmark.

- Ti mennesker er døde, sa Caracas' borgermester Alfredo Peña på TV, mens politisjef Henry Vivas tidligere sa at seks mennesker var drept. Andre kilder melder om opptil 27 døde.

Chavez stanset tre private TV-kanalers direktesendinger fra uroen med den begrunnelse at de oppildnet befolkningen til vold.

En journalist og en politimann skal være blant de drepte, ifølge en opposisjonsleder. Det var lignende protester i flere andre byer i Venezuela, spesielt i oljeprovinsen Zulia.

Oljeproduksjon lammet

Demonstrasjonen var arrangert av opposisjonsgruppene som lanserte en generalstreik tirsdag, og som består av både landets største faglige landsorganisasjon CTV og næringslivsorganisasjone n Fedecamaras.

De streiker både i protest mot Chavez og i solidaritet med oljearbeidere som har vært i konflikt siden februar etter at presidenten utnevnte sine egne folk til styret i det statlige oljemonopolet PDVSA. Onsdag ble generalstreiken forlenget på ubestemt tid.

Store deler av oljeproduksjonen, som Venezuela er fullstendig avhengig av, er lammet. Store tankbåter ligger tomme i oljehavnene, og torsdag så det ut til at landets største oljeraffineri, Amuay-Cardon, også ville måtte stenge.

Verste krise hittil

Torsdagens demonstrasjoner er den verste utfordringen for Chavez siden han ble valgt til president for tre år siden. I 1992 forsøkte venstrepopulisten Chavez, som selv er oberst, å ta makten ved et militærkupp.

Hans motstandere hevder at han vil innføre et Cuba-vennlig diktatur, og de kritiserer ham for ikke å ha oppfylt valgløfter om å redusere fattigdommen, arbeidsløsheten og kriminaliteten.

Han er imidlertid uhyre populær blant de millioner av fattige i det oljerike landet, som støtter hans jordreform, politiske reformer og øvrige politikk.

(NTB-Reuters-DPA)

DEMONSTRASJON: Det kom til harde sammenstøt mellom demonstranter og hæren i Venezuela.