Chavez: -Venezuela er i krig

Samme dag som minst en person ble drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av President Hugo Chavez, sa presidenten at landet er i krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Caracas - Vi er et land i krig. Det er en mediekrig, en økonomisk krig, en politisk krig og en moralsk krig, sa Chavez til brasiliansk TV mandag.

Intervjuet skjedde 50 dager etter at streiken som lammer store deler av Venezuelas økonomi ble startet av presidentens motstandere. De krever at Chavez må gå av eller skrive ut en folkeavstemning om sin politiske framtid.

Streiken har blant annet ført til at Venezuela, verdens femte største oljeeksportør, må importere olje.

En drept

Mandags sammenstøt brøt ut da tilhengere av presidenten angrep en opposisjonsmarsj i Charallave, rundt 50 kilometer sør for hovedstaden Caracas.

Fjernsynsbilder viste en mann som skjøt med pistol mot en folkemengde fra taket på en jeep. Begge sider beskyldte den andre for å stå bak volden.

De første meldingene om skadde var motstridende, men sivilforsvaret opplyser at en person ble skutt og drept. 24 personer fikk skuddskader. Minst fire andre ble skadd i sammenstøtene.

- Antallet skadde er oppe i 28, og tilstanden til 17 av disse er kritisk, sier Edith Garcia, talsperson for sivilforsvaret.

Carter

USAs tidligere president Jimmy Carter hadde møter med Chavez og representanter for opposisjonen i Caracas mandag. Det er andre gang i år at Carter, som har engasjert seg i fredsarbeid gjennom sitt senter i Atlanta, er i Venezuela.

- Det er alltid håp om en løsning. Jeg håper den kommer snart, sa Carter før han skulle møte Organisasjonen av amerikanske staters (OAS) leder, Cesar Gaviria, som mekler mellom partene.

Venneland

En gruppe av såkalte venneland skal starte sitt arbeid for å løse konflikten i et møte i Washington fredag. Gruppen ledes av Brasil og består i tillegg av Spania, USA, Chile, Mexico og Portugal.

President Chavez har tidligere krevd at gruppen skulle utvides med land som Russland, Cuba og Frankrike. Brasil har avvist dette fordi landet mener gruppen allerede har en god intern balanse.

(NTB-AFP)