SISTE FARVEL: Hundretusener av sørgende Chavez-tilhengere fulgte i går presidentens kiste gjennom Caracas' gater. Foto: Miraflores Presidential Press Office / AP / NTB SCANPIX
SISTE FARVEL: Hundretusener av sørgende Chavez-tilhengere fulgte i går presidentens kiste gjennom Caracas' gater. Foto: Miraflores Presidential Press Office / AP / NTB SCANPIXVis mer

- Chavez døde av kraftig hjerteinfarkt

Mimet «Jeg vil ikke dø» med leppene, ifølge general.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hugo Chavez døde av et kraftig hjerteinfarkt, ifølge sjefen for den venezuelanske presidentens livvaktstyrke.

General Jose Ornella forteller til nyhetsbyrået AP at Chavez led i sine siste timer. Uten å klare å snakke, skal presidenten ha forsøkt å ytre sin vilje til å leve videre.

- Han kunne ikke snakke, men han sa det med leppene - «Jeg vil ikke dø. Vær så snill og ikke la meg dø» - fordi han elsker sitt land og ofret seg for sitt land, sier Ornella.

Generalen, som har vært tett på Chavez i to år, bekrefter at presidentens kreftsykdom var langt framskreden da han døde.

Hemmeligholder sykdomsforløp Men ennå vil ingen opplyse hvilken krefttype Chavez kjempet mot de siste månedene.

Samme dag som han døde opplyste myndighetene at presidenten hadde fått en ny luftveisinfeksjon - den andre etter at Chavez i desember kom tilbake fra sin fjerde kreftoperasjon på Cuba i desember.

På spørsmål fra AP om kreften hadde spredd seg til lungene, ville ikke livvaktsjefen svare.

Tilhengere i sorg Hundretusener av sørgende tilhengere av den døde presidenten marsjerte i går  bak den åpne svarte likbilen som kjørte kista fra militærsykehuset der han døde tirsdag, til militærakademiet der han skal ligge på lit de parade, skriver NTB.

Presidentens håndplukkede arvtaker, visepresident Nicolás Maduro, gikk ved siden av kisten, kledd i en jakke i Venezuelas gule, blå og røde nasjonalfarger, og med et alvorlig uttrykk i ansiktet.

Samtidig uttrykte mange andre grupper i befolkningen lettelse over dødsfallet til den splittende presidenten, og framhevet Chavez' undertrykkelse av meningsmotstandere de siste åra.

- Hat og splittelse var det eneste han spredte. Nå vil de gjøre ham til martyr, og det får meg til å le, sa dataprogrammeren José Mendoza ifølge NTB.

Den formelle begravelsen skjer i morgen, men det er ennå ikke klart hvor Chavez vil bli gravlagt.

I går ble det kjent at opposisjonspartiene enstemmig valgte Henrique Capriles til å stille som Maduros motkandidat. Capriles tapte mot Chávez i fjor høst med 44 mot 54 prosent av stemmene.