Chavez drar Hitler-kortet mot tyskerne

«Frøken forbundskansler, du kan dra til...»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Venezuelas frittalende president Hugo Chavez har tidligere rettet sitt hardeste skyts mot George W. Bush, men ser nå ut til å ha lagt også den tyske regjeringen for hat.

Det var i sitt famøse direktesendte talkshow «Aló Presidente», som sendes på tv hver søndag, at Chavez i dag langet ut mot forbundskansler Angela Merkel.

- Det er den samme høyresida som støttet Hitler og fascismen, sa presidenten om Merkels kristendemokratiske parti ifølge nyhetsbyrået AP.

«Dra til...»

Den mildt sagt udiplomatiske overhøvlingen kommer i forkant av at Merkel i morgen en konferanse i Lima 16. og 17. mai, der EU og latinamerikanske land skal bedre forholdene seg imellom og diskutere felles interesser.

Chavez\' uttalelser kom som respons på at Merkel nylig uttalte seg kritisk til den venzuelanske presidenten, riktignok i litt rundere ordelag. Forbundskansleren refererte blant annet til «venstrepopulisme» i noen land i Latin-Amerika.

- Basert på våre erfaringer i Europa tror jeg ikke at statlig styrt økonomi er et bedre eller mer substansielt tiltak til akutte problemer, sa Merkel, som mener at Chavez\' oppfatninger ikke deles av resten av regionen.

Den kontroversielle presidenten stoppet på sin side ikke med å bruke Hitler mot dagens tyske statsleder.

KUNSTEN Å PROVOSERE: Det pleier å gå hardt utover vestlige lands statsledere i Chavez\' mange timer lange direktestendte tv-program hver uke. Foto: MIRAFLORES PRESS / EPA / SCANPIX
KUNSTEN Å PROVOSERE: Det pleier å gå hardt utover vestlige lands statsledere i Chavez\' mange timer lange direktestendte tv-program hver uke. Foto: MIRAFLORES PRESS / EPA / SCANPIX Vis mer

- Frøken forbundskansler, du kan dra til..., sa Chavez, før han avbrøt seg selv og tilføyde:

- Fordi du er en kvinne skal jeg la være å si mer.

Presidenten antyder imidlertid at han kan komme med nye utfall under helgas konferanse.

Merkel valgte, kanskje klokelig, å ikke trappe opp ordkrigen ytterligere i dag.

- Det er ingenting å tilføye til denne uttalelsen. Kommentarene fra president Chavez taler for seg selv, sier Thomas Steg, en talsmann for forbundskansleren, til AP.

Greatest hits

Det er ikke første gang Chavez tar hardt i overfor statsledere han ikke liker, og heller ikke første gang han drar fram Hitler.

I september 2006 gikk presidenten på talerstolen i FNs generalforsamling og adopterte et kallenavn på Bush som stort sett bare islamister har ytret tidligere.

Chavez drar Hitler-kortet mot tyskerne


- Djevelen kom hit i går. Han kom hit og snakket som om han eide verden, sa Chavez, og spøkte med at han «ennå kunne kjenne lukten av svovel» i salen etter den amerikanske presidentens besøk.

Senere har Chavez kalt Bush blant annet «esel» og «fyllik»:

Tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld ble på sin side stemplet som «en av djevelens hunder», Colombias president er «en løgner som ikke engang burde drevet butikken på hjørnet», samme land har fått merkelappen «Latin-Amerikas Israel» og Mexicos president blir kalt «Imperiets skjødehund».

Mens Tony Blair var statsminister mente Chavez at han var «imperalismens våpendrager» og «Hitlers viktigste allierte». (Den gangen var det Bush han refererte til). Condoleezza Rice måtte på sin side finne seg i å bli kalt et analfabet, samtidig som Chavez antydet at USAs daværende utenriksminister hadde seksuelle fantasier om ham.

I november i fjor fikk imidlertid den storkjeftede venezuelaneren et sjeldent svar på tiltale etter å ha kalt Spanias tidligere statsminister Jose Maria Aznar en «fascist». Da tente Spanias konge på alle pluggene.

- Kan du ikke holde kjeft, sa kong Juan Carlos.