Chavez på heftig diktator-turné

Presidenten som har kalt George W. Bush «esel» og «fyllik» utvider omgangskretsen og hamstrer Kalasjnikover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Venezuelas mektige president Hugo Chavez startet i går en runde statsbesøk i et knippe land hvorav flere klinger dårlig i mange vestlige ører.

- Min nye venn

Turneen begynte i Hviterussland, betegnet som Europas siste diktatur. President Aleksandr Lukasjenko er en statsleder de aller færreste land vil ha mer en strengt nødvendig kontakt med, all den tid han med vold og summariske fengslinger knuser all opposisjon og stadig jukser massivt under landets «valg».

- Hviterussland er en modell av en sosial stat som vi også bygger, uttalte Chavez i dag om regimet, ifølge Reuters.

Til det spanske nyhetsbyrået EFE tilføyer presidenten at han har funnet en ny venn i Lukasjenko og at de sammen utgjør et «kampteam».

Koseprat med Iran

Og Chavez-turneen fortsetter de neste ukene i:

• Vietnam - den ikke helt ukjente ettpartistaten med en anstrengt fortid i forhold til USA, ennå med kommunistisk styre.

MOTTATT MED MILITÆR HONNØR: I dag var Hugo Chavez i Hviterussland, hyllet diktatoren Aleksandr Lukasjenko og sammenlignet hans politiske prosjekt med sitt eget. Foto: SCANPIX/AP
MOTTATT MED MILITÆR HONNØR: I dag var Hugo Chavez i Hviterussland, hyllet diktatoren Aleksandr Lukasjenko og sammenlignet hans politiske prosjekt med sitt eget. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

• Mali - fikk demokratiske valg på statsminister og president i 1992, men er et av verdens fattigste land og helt avhengig av utenlandske bistandspenger. USA frøs i 2003 alle overføringer til landet, da Pentagon mente Mali huset en algerisk separatistgruppe knyttet til al-Qaida.

Det statlige venzuelanske oljeselskapet Petroleos de Venezuela, nå fullstendig kontrollert av Chavez personlig, skal signere kontrakter med det afrikanske landet for å bistå i utnyttingen av oljeforekomster.

• Qatar - olje-styrtrikt kongedømme ledet av Amir Hamad bin Khalifa al-Thani, kronprinsen som gjorde statskupp og dyttet sin egen far ned fra tronen. Rettsystemet er i stor grad basert på islamsk lov.

• Iran - Der USA ennå er Den store Satan. President Mahmoud Ahmadinejad «gir faen» i hva USA og verden forøvrig mener om landets antatte atomvåpenprogram og har senest i går gjentatt en svært dårlig skjult krigstrussel ved å be Israel om å «pakke sammen og dra fra regionen før de blir oppslukt av brannen de har startet ved å invadere Libanon», ifølge BBC News.

• Russland - Enn så lenge definert som et demokrati og vennlig, dog pragmatisk innstilt til USA. Men Chavez\' ærend hos Putin er langt fra ukontroversielt. Ifølge nyhetsbyrået AP skal den venezuelanske presidenten signere en rekke store våpenkontrakter, blant dem leveransen av rundt 30 jagerfly og 30 kamphelikoptre til en verdi av over en milliard dollar.

Chavez har tidligere fått tilslag på blant annet 100 000 Kalasjnikov-geværer. Han vil også prøve å sikre seg russisk godkjenning til å produsere verdens mest «populære» maskingevær på egen hånd i to fabrikker hjemme i Venezuela.

Forøvrig har Chavez ifølge avisa El Universal nylig bevæpnet den presidentlojale ungdomsorganisasjonen(!) Francisco de Miranda, som teller 15 000 personer, med nettopp russiskproduserte AK-130.

Hyller Nord-Korea

Chavez på heftig diktator-turné

Kontraktene med Russland sparker beina under USAs våpenembargo mot det latinamerikanske landet, og så sent som i forrige uke uttalte amerikansk UD i en kritikk mot salget at Venezuela har tette bånd til «terroriststater».

Men den noe brokete forsamlingen på nettverksbygger-lista til Chavez kan få et adskillig mer kontroversielt tilskudd.

I juni uttalte Chavez at et statsbesøk i Nord-Korea skulle være en del av turneen. Presidenten har siden tilsynelatende fått kalde føtter, da dette diktator-besøket ikke har fått noen dato, men Chavez bedyrer ifølge Bloomberg at han ennå planlegger å gjøre stas på det som trolig er verdens mest lukkede og undertrykkende regime.

Presidenten har tidligere signalisert støtte til Nord Koreas prøveoppskyting av sju langdistanseraketter som kan levere atomvåpen.

- Feig fyllik

Chavez\' nye provokasjoner og konkrete økonomiske og politiske avtaler med nøye utvalgte land blir fulgt med argusøyne av Det hvite hus. De nye vennene kommer på toppen av Chavez-regimets svært tette bånd til Fidel Castros Cuba og anti-amerikansk retorikk der presidenten blant annet beskyder USA for å ha planer om å invadere Venezuela.

I sine mange buldrende, revolusjonære taler har Chavez karakterisert George W. Bush som blant annet «terrorist», «esel», «fyllik» og «feiging».

• I debatten under er minst ett innlegg som indirekte oppfordret til drap på en folkegruppe fjernet. Vi går ut fra at leserne våre holder seg for gode til brudd på norsk lov og grove personangrep videre i diskusjonen, og gjør oppmerksom på at debatten selvsagt blir overvåket.

<B>NY VENN:</B> Lukasjenko er regnet som Europas siste diktator, sist kjent for å ha jukset ved siste presidentvalg for så å få opprørspolitiet til å bryte opp demonstrasjonene mot «valget».
<B>GAMMEL VENN:</B> Chavez har hyppige møter med Cubas Fidel Castro, og har betydelig økonomisk og politisk samarbeid med kommunistregimet.
<B>SHOPPER VÅPEN:</B> Blant kontraktene som nå blir signert med Russland er en leveranse av rundt 30 jagerfly av denne typen, Su-30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer