Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chavez på vei mot seier i Venezuela

Hugo Chavez er på vei mot brakseier i Venezuela. Foreløpige målinger viser overveldende flertall, med 61 prosent mot 38. Chavez har allerede utropt seg til seierherre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt tyder nå på at Hugo Chavez blir gjenvalgt som president i Venezuela. En foreløpig opptelling gir den sittende presidenten 61 prosent av stemmene. Utfordrer Rosales har 38 prosent.

Dermed har Chavez allerede utropt seg selv til seierherre i den venezuelanske valget.

Bare minutter etter at det foreløpige resultatet ble kjent gikk presidenten ut på balkongen i det venezuelanske presidentpalasset der han sang nasjonalsangen og feiret med begeistrede tilhengere. 

- Vi trenger en ny verden

- Lenge leve den sosialistiske revolusjonen! Skjebnen står skrevet, ropte Chavez til folkemengden.

- En ny æra har begynt. Vi viser alle at Venezuela er rødt. Ingen behøver å frykte sosialismen. Sosialismen er til for mennesket. Sosialisme er kjærlighet! Ned med imperialisme, vi trenger en ny verden.

I utfordrer Rosales\' hovedkvarter var stemningen en helt annen. Noen gråt åpent, mens andre viste sinne.

- Vi må gjøre noe. Landet mitt blir stjålet, og dette er vår siste sjanse. Kommunismen kommer snart hit, sa Dona Bavaro, en av Rosales\' tilhengere til nyhetsbyrået AP.

PÅ VEI MOT SEIER: Sittende president Hugo Chavez hever sin høyre lillefinger. Blekket på fingeren viser at han har levert sin stemme. Foto: Scanpix
PÅ VEI MOT SEIER: Sittende president Hugo Chavez hever sin høyre lillefinger. Blekket på fingeren viser at han har levert sin stemme. Foto: Scanpix Vis mer

Under valgkampen beskyldte også Rosales president Chavez for å snikinnføre diktatorstyre.

Den sittende presidenten skal da også ha uttalt at han ønsker å endre grunnloven slik at han kan sitte lenger i presidentstolen. Under landets nåværende lover kan han bare sitte to perioder, og vil måtte si fra seg stillingen i 2012.

Tidlig valgdagsmåling

Valget har ikke vært helt fritt for skandaler.

En valgdagsmåling ga i går Chavez en oppslutning på 58 prosent av stemmene, mot 40 prosent til hans utfordrer Manuel Rosales. Valgdagsmålingen ble utført av det amerikanske meningsmålingsbyrået Evans/McDonough, og ble betalt av det statlige oljeselskapet i Venezuela.

Målingen bygget på intervjuer med 400.000 velgere over hele landet. Også de siste meningsmålingene før valget ga Chavez en solid ledelse over Rosales, som er guvernør i den oljerike delstaten Zulia.

- Manipulerte tall

Valgdagsmålingen ble publisert i går kveld på en regjerings-eid TV-stasjon, og har allerede rukket å skape skandale. I gatene danset Chavez-tilhengere seierssikkert i går kveld, lenge før de offisielle resultater kom ut.

image: Chavez på vei mot seier i Venezuela

- Tallene er falske og manipulerte, sa Julio Montoya, en av Rosales seniorrådgivere til Reuters søndag kveld. Det er uklart om han siktet til Evans-målingen eller andre, statlige målinger.

Selv om målingen er betalt av regjeringen, har det amerikanske byrået tidligere vist seg å være troverdige. I 2004 spådde de ganske nøyaktig resultatet av en folkeavsteming i Venezuela.

Viderefører «boliviansk revolusjon»

Med seier i dag får 52 år gamle Hugo Chavez seks nye år til å videreføre sin såkalte bolivarianske revolusjon, og til å styrke anti-USA-fløyen i Latin-Amerika.

Chavez, som har vært Venezuelas president siden 1999, kritiseres av sine motstandere for å føre en autoritær politikk og for å knytte Venezuela for nært til Fidel Castros Cuba. Men han er populær blant Venezuelas fattige millioner, fordi han har brukt oljeinntekter på helse, utdanning og sosiale programmer.

Rosales støttes først og fremst av landets middel- og overklasse, i et land preget av sterk politisk og økonomisk polarisering.

Valget følges av over 200 observatører fra EU og OAS, Organisasjonen av amerikanske stater. OAS konstaterte at valget gikk fredelig for seg, og at valgdeltakelsen var høy.

(NTB/Dagbladet.no)

JUBLET: Chavez-tilhengere danset i går kveld, overbevist om at den sittende presidenten var klar for seks nye år.
Hele Norges coronakart