SENDER STYRKER TIL GRENSA: Venezuelas president Hugo Chavez sender militære styrker til grensa til Colombia etter striden mellom de to landene. Foto: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins / SCANPIX
SENDER STYRKER TIL GRENSA: Venezuelas president Hugo Chavez sender militære styrker til grensa til Colombia etter striden mellom de to landene. Foto: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins / SCANPIXVis mer

Chavez sender militære styrker til Colombia-grensa

Forholdet mellom landene på bristepunktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Venezuelas president Hugo Chavez opplyser ifølge nyhetsbyrået Reuters at han har sendt infanteri og luftforsvar til grensa til Colombia som følge av anklager fra nabolandet om at venstrevridde geriljasoldater fra Farc og ELN, som kjemper mot regjeringen i Colombia, oppholder seg i Venezuela.

- Vi har sendt ut styrker for å forsvare vår suverenitet i tilfelle agressjon fra Colombia. Vi ønsker ikke å skade noen, og vi ønsker ikke å skape panikk blant befolkningen, sa Chavez til en statlig TV-kanal.

Presidenten sier han tror den avtroppende president Alvaro Uribe, som han beskriver som besatt, kan finne på å angripe Venezuela, men sa samtidig at utenriksminister Jaime Bermudez ville møte Colombias nye regjering som inntar regjeringen 7. august.

Chavez unnlater å fortelle hvor han sender styrkene eller antallet, men på søndag sa han at Venezuela forberedte seg på et militært angrep fra Colombia.

Torsdag i forrige uke ble det klart at Venezuela brøt alle diplomatiske bånd til Colombia. Bakgrunnen for striden mellom de to nabolandene er at Colombias regjering nylig anklaget Venezuela for å gi beskyttelse til fem colombianske geriljaledere. Venezuela avviser anklagene, og uka før de diplomatiske båndene ble brutt ble Venezuelas ambassadør til Colombia hjemkalt som følge av striden.

Leder for Norsk nettverk for Latinamerikaforskning, førsteamuensis Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø, sa forrige lørdag til Klassekampen at hun ikke trodde det spente forholdet ville føre til krig mellom landene.

- Det vil vært helt absurd å gå til krig, og det gjelder begge lands perspektiv. Landene har svært tette økonomiske forbindelser, selv om også disse har blitt trappet ned de siste årene. Chávez bruker tøff retorikk, men har i liten grad fulgt opp med voldelige handlinger, sier hun.

Det diplomatiske bruddet kom bare to uker før Juan Manuel Santos overtar som president i Colombia. Han er en av den sittende presidenten, Álvor Uribes nærmeste allierte.

- Santos har profilert seg på at han skal være like hard mot Farc som Uribe. Det lovet ikke godt for forholdet mellom de to landne at man får en ny hardliner-president samtidig som det er diplomatisk krise, sa Bull til Klassekampen.

Dagbladet følger saken.