Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chavez truer ny TV-stasjon

I natt barket politi og demonstranter sammen på fjerde døgnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Etter at Hugo Chavez stengte den populære TV-stasjonen RCTV i Caracas på søndag, har titusener av mennesker demonstrert i Venezuelas hovedstad Caracas.

- Fiender av hjemlandet, særlig dere bak i kulissene, jeg vil gi dere et navn: Globovision. Vær hilset, mine herrer i Globovision, dere bør være forsiktige med hvor dere går, sa Chaves i går kveld i en samsending alle TV-stasjonene i landet må vise.

- Jeg anbefaler at dere tar dere en beroligende og setter inn riktig gir, for ellers vil jeg gjøre det som er nødvendig, advarte presidenten.

Sent i går og i natt var det nye protester mot Chavez i hovedstaden Caracas. Titusener av demonstranter protesterte for fjerde dag på rad mot stengningen av RCTV. Markeringen utartet til opptøyer da flere demonstranter kastet steiner mot politiets vannkanoner.

Feiret

De statlige TV-stasjonene viste hundretalls tilhengere av Chavez som feiret presidentens avgjørelse, skriver Reuters.

Chavez har beskyldt den private kanalen RCTV for å oppfordre til kupp, og for å «forgifte» Venezuela med programmer som driver propaganda for kapitalisme. 53 år gamle RCTV var Venezuelas mest populære kanal gjennom tidene, med en sendeplan som bestod av spørreprogrammer og såpeoperaer.

Mandag gikk kanalen i sort akkompagnert av sørgemusikk og tårer.

Chavez truer ny TV-stasjon

- Begrenser ytringsfriheten

I gårsdagens tale anklaget Chavez Globovision for å oppfordre til drap og for å rapportere om stengningen av RCTV på en måte som kan oppfordre til et nytt kuppforsøk som det mislykkede kuppet i 2002.

Venezuelas regjering varslet tidligere denne uken rettsprosess mot Globovision, som anklages av regjeringen for å ha brukt «underbevisste beskjeder» for å oppfordre til å drepe Chávez. Fjernsynskanalen blir beskyldt for å ha vist bilder fra attentatet mot paven i 1981, samtidig som de spilte refrenget i salsalåta «Have faith, this doesn\'t end here».

Globovision er nå den største fjernsynskanalen som er i opposisjon til president Chàvez. To andre fjernsynskanaler som tidligere har vært kritiske til presidenten, Venevision og Televen, har nå tonet ned kritikken mot regjeringen.

Opposisjonen kritisk

Chavez\' politiske motstandere er kritiske til at så mye makt samles på presidentens hender. Men opposisjonen har ikke kunnet forhindre at loven om utvidede fullmakter blir innført, fordi den boikottet valget på venezuelansk nasjonalforsamling i 2005.

- Venezuela må reversere den politikken de i dag har for å begrense ytringsfriheten, sier amerikansk UDs talsmann Tom Casey i en kommentar til Reuters.

Etter at Chavez kom til makten i 1999 har han vært svært populær blant landets fattige, blant annet som følge av at han har brukt landets enorme oljeressurser på et omfattende sosialt program.

TRUET TV-KANAL: Bildet viser Hugo Chavez under talen i Guaira, Venezuela, i går der han truet tv-kanalen Globovision.
TÅREGASS: Politiet har de siste dagene brukt tåregass og vannkanoner for å spre demonstrantene.
MASSIVE PROTESTER: Stengningen av fjernsynskanalen RCTV, som åpent støttet kuppforsøket mot Hugo Chávez i 2002, har ført til massive demonstrasjoner over hele Venezuela.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling