Chavez vil bruke våpen mot Statoil

- Militæret skal ta over oljefeltene 1. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Torsdag sa Venezuelas mektige president Hugo Chavez at han vil sette inn militæret 1. mai i år, i prosessen med å nasjonalisere oljeutvinningen ved Orinoco-elven, melder AP.

Flere internasjonale selskaper opererer disse feltene, blant annet norske Statoil. Andre selskaper er Exxon Mobil, Chevron, Total, ConocoPhillips og BP.

- 1. mai vil vi ta kontroll over feltene. Jeg er sikker på de internasjonale selskapene ikke vil bruke våpen, men vi vil gå inn med de væpnede styrkene og folket, sa Chavez.

Ikke enighetChavez og de internasjonale selskapene har ikke kommet til enighet om kompensasjon for overtakelsen. Venezuela har drevet en nasjonaliseringskampanje siden presidenten kom til makten, og Chavez har utvidede fullmakter til å gjøre overtakelser etter at han i januar fikk rett til å styre Venezuela ved dekreter de neste 18 månedene av nasjonalforsamlingen i landet.

Uttalelsen tordag om overtakelse 1. mai kommer overraskende, fordi Chavez i februar ga selskapene flere måneders forlenget frist i forhandlingene om å overta feltene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer