Chavez vil bruke våpen mot Statoil

- Militæret skal ta over oljefeltene 1. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag sa Venezuelas mektige president Hugo Chavez at han vil sette inn militæret 1. mai i år, i prosessen med å nasjonalisere oljeutvinningen ved Orinoco-elven, melder AP.


Flere internasjonale selskaper opererer disse feltene, blant annet norske Statoil. Andre selskaper er Exxon Mobil, Chevron, Total, ConocoPhillips og BP.

- 1. mai vil vi ta kontroll over feltene. Jeg er sikker på de internasjonale selskapene ikke vil bruke våpen, men vi vil gå inn med de væpnede styrkene og folket, sa Chavez.


Ikke enighet
Chavez og de internasjonale selskapene har ikke kommet til enighet om kompensasjon for overtakelsen. Venezuela har drevet en nasjonaliseringskampanje siden presidenten kom til makten, og Chavez har utvidede fullmakter til å gjøre overtakelser etter at han i januar fikk rett til å styre Venezuela ved dekreter de neste 18 månedene av nasjonalforsamlingen i landet.

Uttalelsen tordag om overtakelse 1. mai kommer overraskende, fordi Chavez i februar ga selskapene flere måneders forlenget frist i forhandlingene om å overta feltene.


Investeringene som er gjort i områdene er verd over 100 milliarder kroner, og Statoil har en eierandel i Sincor-prosjektet, som hører til Orinoco-feltene, på 15 prosent.

Chavez har bestemt at statsoljeselskapet Petrsleos de Venezuela (PDVSA) skal kontrollere minst 60 prosent av de aktuelle feltene.

Vil kjempe
- Jeg forstår at myndighetene i Venezuela ønsker bedre kontroll over strategiske ressurser, men jeg forventer at de respekterer de avtalene som er inngått. Vi er i dialog med dem, sa Statoil-sjef Helge Lund til NTB i februar.

Foto: Alfonzo Ocando/Miraflores Press Office/AP/Scanpix
Foto: Alfonzo Ocando/Miraflores Press Office/AP/Scanpix Vis mer

De omstridte feltene er regnet for å være de mest lovende i Venezuela, og de internasjonale selskapene ønsker kompensasjon for mer enn de drøyt 100 milliardene de har investert og gitt i lån i forbindelse med prosjektene.