Che Guevaras hår solgt for 650 000

Skal stilles ut i bokhandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 8 cm lang hårlokk som stammer fra liket av Che Guevara, er blitt solgt for den nette sum av 119 000 dollar (nesten 650 000 kroner) på en auksjon i USA. Revolusjonsheltens enke og tilhengere er rasende over salget, melder BBC News.

Fingeravtrykk
Den lykkelige kjøper, for øvrig den eneste som bød på hårlokken, er Bill Butler (61), en bokhandler fra Houston. Med på kjøpet følger fotografier av den døde argentineren samt fingeravtrykk som ble tatt av ham etter at han var skutt.

 
Salgssummen er minsteprisen pluss auksjonshusets provisjon, og Butler akter å stille ut sin nye ervervelse i bokhandelen.

Selgeren er Gustavo Villoldo, en tidligere CIA-offiser som var innblandet i drapet på Guevara i Bolivia i 1967.

Ikke første gang
Det er ikke første gang auksjonshuset Heritage i Dallas selger prominent hår. Tidligere har de latt hår fra så vel Abraham Lincoln, Marilyn Monroe og Elvis gå under hammeren.

Denne gangen hadde auksjonshuset iverksatt spesielle sikkerhetstiltak på grunn av frykt fra protester fra sosialister som ikke er begeistret for at det blir gjort penger av Guevaras død.

Guevaras enke samt tilhengere har protestert mot salget.

Castros venn

Etter å ha deltatt i den kubanske revolusjonen, side om side med Fidel Castro, prøvde Guevara å gjennomføre en tilsvarende revolusjon i Bolivia, men ble oppsporet og henrettet av CIA-støttede bolivianske soldater 9. oktober 1967.

Hårlokken og fingeravtrykkene som nå er auksjonert bort, ble tatt som bevis på at den 39-årige revolusjonshelten virkelig var død.

FULL PAKKE: Flere Che-gjenstander som er auksjonert bort, på ett brett: Foruten hårlokken inneholder pakka også fingeravtrykk og fotografier av den døde revolusjonshelten. Foto: JESSICA RINALDI/REUTERS/SCANPIX
FULL PAKKE: Flere Che-gjenstander som er auksjonert bort, på ett brett: Foruten hårlokken inneholder pakka også fingeravtrykk og fotografier av den døde revolusjonshelten. Foto: JESSICA RINALDI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Morder og skurk
Slett ikke alle anser Guevara som en helt; motstandere framholder at han blant annet henrettet sine opponenter på brutalt vis. Selger Villoldo er blant dem.

- Han liker ikke at Che har blitt et politisk symbol, og er ivrig etter å få hele historien ut, sier Tom Slater i Heritage til AFP.

- Han mener Che var en morder og en skurk, og at å fange ham var det riktige å gjøre.

VERDT TUSENER AV DOLLAR?: Nærbilde av den bortauksjonerte Che-hårlokken som ble tatt fra liket etter at argentineren var blitt henrettet i Bolivia i 1967.
DØD CHE: Også disse bildene av den døde Che Guevara og bolivianske regjeringssoldater inngår i pakka bokhandleren Bill Butler (61) nå har sikret seg for 119 000 dollar.
MENINGSFELLER: Venezuelas sosialistiske president Hugo Chávez taler med et Che-bilde i bakgrunnen på sitt eget radio- og TV-show «\'Alo, presidente!» 14. oktober.