Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chelsea Manning

Chelsea Manning (29) spaserte ut av fengselet etter sju av 35 år

Benådet av Obama for spionasjesoning - fri 17. mai.

FRA BRADLEY TIL CHELSEA: Etter sju års soning av en dom på 35 år for spionasje, dro Chelsea Manning fra fengslet i Kansas som en for kvinne 17. mai. Her et udatert bilde med kvinneparykk og sminke fra tiden i den amerikanske hæren. Foto: US ARMY/AFP/NTB Scanpix.
FRA BRADLEY TIL CHELSEA: Etter sju års soning av en dom på 35 år for spionasje, dro Chelsea Manning fra fengslet i Kansas som en for kvinne 17. mai. Her et udatert bilde med kvinneparykk og sminke fra tiden i den amerikanske hæren. Foto: US ARMY/AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juli 2010 ble soldaten og etterretningsanalytikeren Bradley Manning (22) fra de amerikanske styrkene i Irak pågrepet og fengslet.

Sju år seinere, på 17. mai, er 29 år gamle Manning, nå med fornavnet Chelsea, løslatt fra det militære fengselet Fort Leavenworth, som fri kvinne på tross av at hun i 2013 ble dømt til 35 års fengsel for spionasje og utlevering av amerikanske militære hemmeligheter.

Benådningen av Manning var en av de siste presidentordrene president Barack Obama gjorde før Donald Trump overtok i Det hvite hus 20. januar i år.

Skyldig på 20 av 22 punkter

Manning lekket flere hundre tusen graderte amerikanske dokumenter gjennom Wikileaks, blant annet over 250 000 diplomatmeldinger.

Manning ble kjent skyldig på 20 av 22 tiltalepunkter i rettssaken i 2013, der det blant annet kom fram at det hadde vært drøftet av militære sjefer om det ville være en sikkerhetsrisiko å sende Manning til Irak i oktober 2009 på grunn av psykisk usikkerhet om kjønnsidentitet.

Kvinneliv

Fengselet bekrefter overfor BBC at Manning til ble løslatt onsdag.

Hun vokste opp delvis i Wales i Storbritannia og Oklahoma i den amerikanske Midtvesten.

Hennes advokat sier at Manning nå skal bosette seg i Maryland på den amerikanske østkysten for å leve et vanlig liv som kvinne.