RISIKERER ISOLAT: Chelsea Manning var en etterretningsanalytiker for det amerikanske militæret da hun lekket hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks. Foto:AP Photo/U.S. Army, File
RISIKERER ISOLAT: Chelsea Manning var en etterretningsanalytiker for det amerikanske militæret da hun lekket hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks. Foto:AP Photo/U.S. Army, FileVis mer

Chelsea Manning risikerer å bli satt i isolat på ubestemt tid, på grunn av gammel tannkrem og Vanity Fair

Sto bak enorm Wikileaks-lekkasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Chelsea Manning, tidligere Bradley Manning, soner 35 år i fengsel for den massive lekkasjen av graderte dokumenter til Wikileaks.

Nå risikerer hun å havne på isolat på ubestemt tid, ifølge Mannings advokat.

«Ulovlige bøker» Manning ble pågrepet og fengslet i 2010 for å ha gitt Wikileaks 700 000 sider med graderte dokumenter - blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. Manning er dømt for brudd på spionasjeloven og skal sone 35 år i fengsel.

I tillegg er hun nå siktet for fire regelbrudd ved det militæret fengselet hvor hun soner i Fort Leavenworth, ifølge Mannings egen hjemmeside. Maksimumsstraffen er å bli satt på isolat på ubestemt tid.

Det første bruddet er å ha «ulovlige gjenstander» på cella. Fengselsvaktene fant en utgave av Vanity Fair med Caitlyn Jenner på forsiden på Mannings celle, i tillegg til en utgave av Cosmopolitan Manning selv var intervjuet i, flere bøker om LHBT-problematikk og nobelprisvinner Malala Yousafazais biografi.

Manning hadde ikke lov til å ha bøker eller blader på cella.

Tannkrem og matsøl I tillegg er Manning siktet for å ha opptrådt respektløst og for dårlig oppførsel overfor en ansatt i fengselet, da hun skal ha kostet mat av fatet sitt som skal ha truffet den ansatte.

Manning er også siktet for misbruk av medisiner, da det ble funnet et tannkremtube som hadde gått ut på dato i april 2015 på cella hennes.

Det amerikanske militæret har tidligere blitt hardt kritisert for sin behandling av manning. Ifølge amerikanske Time lover militæret nå en rettferdig og etterrettelig behandling av de fire regelbruddene.

Saken skal opp tirsdag 18. august.

TIDLIGERE BRADLEY MANNING:  Chelsea har skiftet kjønn siden hun sto bak den store lekkasjen av graderte dokumenter til Wikileaks i 2010. Da var hun mann og het Bradley manning.  Foto: Patrick Semansky / AP Photo / NTB Scanpix
TIDLIGERE BRADLEY MANNING: Chelsea har skiftet kjønn siden hun sto bak den store lekkasjen av graderte dokumenter til Wikileaks i 2010. Da var hun mann og het Bradley manning. Foto: Patrick Semansky / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer