Chelsea Manning vil bli senator

Men den tidligere soldaten levnes små sjanser.

POLITIKER: Chelsea Manning håper på en plass i Senatet for Demokratene, men regnes som sjanseløs. Foto: AP / NTB scanpix
POLITIKER: Chelsea Manning håper på en plass i Senatet for Demokratene, men regnes som sjanseløs. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chelsea Manning, den amerikanske soldaten som i 2013 ble dømt til 35 års fengsel for å ha lekket topphemmelige dokumenter, vil nå prøve seg i politikken.

30-åringen, som tidligere het Bradley og var mann, ble pågrepet i 2010 etter å ha lekket 700.000 sider hemmeligstemplede dokumenter til WikiLeaks.

Dokumentene inneholdt blant annet opplysninger om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og en amerikansk militærdomstol dømte Manning til 35 års fengsel.

I fengselet skiftet Manning identitet til kvinne og tok navnet Chelsea, og i januar i fjor ble hun benådet av avtroppende president Barack Obama.

Nå vil Manning bli politiker og håper å kunne kjempe om Marylands plass i Senatet.

Mannings sjanser regnes imidlertid som små, ettersom delstaten i dag representeres av demokraten Ben Cardin, som søker gjenvalg.

Han satt i Representantenes hus i Kongressen i hele ti perioder, før han ble valgt inn i Senatet i 2007.

Selv om mange ser på Manning som en helt, ser trolig vel så mange amerikanere på henne som en forræder. President Obama høstet derfor sterk kritikk fra flere hold da han benådet Manning.

(NTB)