Cheney: - Må slå til mot Irak

USAs visepresident Dick Cheney mener landet er i livsfare og må angripe Irak før det er for sent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visepresidenten forklarte i en tale til amerikanske krigsveteraner i Nashville i kveld hvorfor Det hvite hus mener det er nødvendig å knekke Saddam Hussein.

- Faren ved ikke å gjøre noe er mye større enn faren ved å gripe inn, sa Cheney.

Talen var åpenbart et svar til kritikere i eget parti og andre som i sommer har advart mot et førsteslag i Midtøsten. Visepresidenten hevdet at irakiske masseødeleggelsesvåpen kan falle i hendene på terrorister og framholdt at USA ikke har råd til å la det skje.

- Hele verden skal vite at vi vil gjøre alt som er nødvendig for å beskytte vår frihet og sikkerhet, sa han.

President George Bush mener at han har ryggen fri til å angripe Irak. Presidentens juridiske rådgivere har konkludert med at Det hvite hus kan gå til krig mot Saddam uten å be Kongressen om godkjenning, opplyste Bushs pressetalsmann Ari Fleisher i dag.

Samtidig åpnet han for at sjefen kan komme til å be Kongressen om råd.

Cheney forklarte administrasjonens tenkning slik:

- Jeg er kjent med argumentene mot å gripe inn mot Saddam Hussein. Noen innrømmer at han er ond, men at vi må avskrive preventive handlinger inntil han faktisk besitter kjernefysiske våpen.

- Den logikken er etter min mening klart feilaktig. Hvis vi venter, vil Saddam bare bli modigere. Da blir det enda vanskeligere å samle venner og allierte mot ham.

Visepresidenten framholdt at en frigjøringskrig kan bli nødvendig, men at hensikten ikke er å erobra Irak. Målet er å frigjøre, som i Afghanistan.